Mäklararvode

Mäklararvode är den ersättning som en fastighetsmäklare erhåller när hen säljer en bostad. Det är viktigt att du kommer överens med mäklaren om vad dennes arvode ska uppgå till skriver in det i uppdragsavtalet som du tecknar tillsammans med mäklaren. I den här artikeln förklarar vi hur det fungerar och vad som är ett rimligt mäklararvode.

Ett rimligt mäklararvode

Det är svårt att avgöra att på kronan avgöra vad som är ett rimligt mäklararvode då kostnaden kan (och kanske bör) variera mellan olika firmor, vilken ort eller område de är verksamma i eller vilken specifik mäklare det gäller. Som med allt annat är ju en extra duktig mäklare normalt sett dyrare än en med ett sämre CV. Det går dock att redovisa ungefärliga siffror där arvodet brukar ligga på 25.000:- och uppåt.

Det här kan du förvänta dig att behöva betala för mäklarassistans med att sälja en bostadsrätt*:

FörsäljningsprisRimligt mäklarvode
1.000.000 :-ca 25.000:-
2.000.000:-ca 40.000:-
3.000.000:-ca 55.000:-
4.000.000:-ca 65.000:-
5.000.000:-ca 75.000:-
6.000.000:-ca 85.000:-
7.000.000:- +ca 95.000:-

* När du säljer villa, radhus (ej borätt) eller fritidshus brukar arvodet ligga betydligt högre då mäklarens arbete är mer omfattande för denna typ av försäljningar.

Jämför med hittmäklare.se

Testa gärna tjänsten hittamäklare.se för att jämföra mäklare och deras arvoden. Det är en kostnadsfri och ej bindande tjänst. Du får offerter från ett flertal mäklare som du sedan kan välja att antingen acceptera direkt eller använda för att förhandla ner arvodet något.

Olika upplägg för ett mäklararvode

Det finns några olika sätt som mäklare kan ta betalt på, alltså hur de bygger sitt arvode. Vi reder ut de olika möjligheterna för dig som kund.

1. Fast pris – arvode utan provision

Ett fast pris innebär att du och mäklaren kommer överens om ett arvode som gäller oavsett vad bostaden blir såld för. Det innebär att kunden betalar samma summa om bostaden går för ett högt belopp eller ett lågt. Arvodet i sig bestäms av uppdragets omfattning och hur mycket tid mäklaren beräknar behöva omsätta för arbetet.

Fördel med fast pris:

  • Du har koll på vad du ska betala och behöver inte oroa dig för att priset går upp mer än du från början var villig att betala.

Nackdel med fast pris:

  • Mäklaren kan känna sig nöjd tidigare i processen, hen får ju samma betalning oavsett försäljningspris. Dock bestämmer du ju alltid själv om du ska acceptera högsta bud eller inte.

Det här alternativet är ganska ovanligt då man alltid vill ge mäklaren ett incitament att få ut så mycket som möjligt. Men, är marknaden väldigt lätt att förutse och relativt sval kan det vara en god idé.

2. Försäljning på ren provision

Det här alternativet innebär att du och mäklaren kommer överens om en viss procent som hen ska erhålla av försäljningspriset. Det brukar vara från 1 procent och uppåt men sällan mer än 5. Skulle mäklaren vilja ha mer än 5 bör du avstå från det alternativet, det kommer nästan garanterat att vara en dålig affär för dig. Det här alternativet innebär ju att mäklaren tjänar mer ju mer som bostaden säljs för, vilket innebär:

Fördel med ren provision

  • Mäklaren kommer göra sitt yttersta för att sälja din lägenhet, din vill eller ditt fritidshus för högsta möjliga pris.

Nackdel med ren provision

  • Arvodet kan bli väldigt högt jämfört med andra arvodesmodeller.

Det här är en relativt vanlig modell då den ger mäklaren anledning att dra upp priset på din bostad så mycket det bara går. Det behöver inte heller innebära jättemycket högre kostnader då det exempelvis vid 3% provision kostar dig 3.000:- extra för en stigning med 100.000:-.

3. Blandning av fast arvode och provision

Det här betyder att ni tillsammans sätter ett grundarvode samt en provision på det som överstiger ett visst belopp. Exempelvis om så kan arvodet sättas till 50.000 + 3% av det som överstiger ett bestämt belopp, säg 4.000.000. Säljer du då bostaden för 4.5 mkr kommer du betala 50.000 + (500.000×0,03) = 65.000:-

Det här är en mycket vanlig modell och populär bland säljare idag då den ger väldigt goda incitament för säljaren att driva upp priset samtidigt som man har bra koll på sina omkostnader för mäklaren. Det gäller dock att ha stenkoll på marknaden för att sätta rätt pris från där provisionen ska börja gälla. Du får enkelt koll på ditt områdes genomsnittspriser på såld-sidan på Hemnet.

Läs även: Sälja utan mäklare

Förhandla om arvodet

Det går givetvis att förhandla om mäklararvodet. Det pris och den modell som mäklaren erbjuder kan du alltid försöka pruta på. Enklast gör du det genom ta in priser från flera olika mäklare och ställa dem mot varandra. Givetvis ska inte priset vara det enda som avgör utan kontrollera också mäklarens referenser och framgångar i det område där du bor.

Ytterligare förslag på hur du kan sänka arvodet för försäljningen:

  • Ge ett bud innan mäklaren. Överkom mäklaren genom att föreslå ett pris innan hen hinner göra det. Då kan ni förhandla utefter det. Tänk dock på att inte ge skamliga förslag, det är sällan en bra start på en viktig relation.
  • Ska bort i avtalet. Finns det saker du vet att du kan göra lika bra själv? Fota t.ex.? Då kan du försöka förhandla ner priset genom att skapa bort det från avtalet ni tecknar.
  • Gör din läxa. Mäklaren vill naturligtvis tjäna så mycket pengar som möjligt så se till att ha bra koll på vad en mäklare bör kosta i ditt område och för typen av objekt du säljer. Det ger dig en fördel vid förhandlingen.

Kostnad om bostaden inte säljs

I de sällsynta fall som mäklaren inte lyckas få in bud för bostaden till ett pris du accepterar under er avtalstid är det normala att du inte betalar något alls. Har du t.ex. betalat annons på Hemnet får du däremot inte de pengarna tillbaka.

Även om det är det normala förfarandet ska du vara noga med att det står med i avtalet du signerar så du inte riskerar att betala för en tjänst som inte blivit utförd enligt önskemål. Det är absolut viktigast om det är en fast del med i arvodet.

Mäklararvode är avdragsgillt

När du har sålt en bostad ska du betala skatt för vinstdelen, eller begära uppskov av den. Då kan du alltid dra av omkostnader för försäljningen. Du kan dra av sådant som hemnet-annonser, extern homestyling och mäklararvode. I de flesta fall kan mäklaren hjälpa dig med det, annars kan du rekommendera att deklarera försäljning av bostad genom Lexly.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.