Renovera innan försäljning?

En vanlig fråga som många ställer sig innan de ska sälja sin lägenhet eller sitt hus är om det är värt att renovera innan visning. I den här artikeln försöker vi svara på den enkla, men ibland lite ångestfyllda frågan.

Ska jag renovera min bostad eller sälja i nuvarande skick?

Det finns naturligtvis inga hundraprocentiga svar på den frågan men det finns en generell syn som brukar stämma. Det är ofta bra att snygga till ytskikt, fixa till lösa lister och skruva fast allt som kan tänkas sitta löst. Har du en läckande kran eller ett trasigt rör någonstans är det också en bra idé att åtgärda. Du vill ju att de potentiella köparna ska få en bra känsla av din bostad.

Du bör dock inte ge dig in i stora renoveringar som byte av kök eller totalrenovera badrummet. Det är väldigt kostsamma renoveringar som inte ens garanterar att du får pengarna tillbaka för. Givetvis ökar värdet av lägenheten eller huset något men sällan mycket mer än du själv lagt ut. Dessutom är det energi- och tidskrävande att renovera och sällan värt mödan.

Läs även: Få ut mer av försäljningen med homestyling

Det här är, eller kan vara, bra att fixa innan visning

  • Snygga till ytskikt. Spackla och måla om det behövs. Måla med ljusa neutrala färger.
  • Byt ut exempelvis trasiga toasitsar och läckande kranar.
  • Skruva fast allt som sitter löst.
  • Byt ut fula beslag i kök och på garderober.

Det är viktigt att tänka på att du inte ska dölja fel utan endast snygga till. Döljer du fel på olika sätt kan köparen i efterhand begära att du åtgärdar dem även om de har undersökningsplikt.

Det här är normalt sett onödigt att ordna innan visning

Många köpare vill gärna sätta sin egen prägel på sitt boende och därför är det många gånger onödigt, och inte lönsamt att göra större renoveringar. Det här bör du undvika:

  • Totalrenovering av kök.
  • Byta ut golv i hela bostaden (nåt rum kan säkert löna sig om det är i väldigt dåligt skick).
  • Göra om badrum och toaletter.

Säljer du en bostad som är ett totalt renoveringsobjekt så rekommenderar vi att ni inte gör något alls. Då är även småfix många gånger onödigt. Och, det kan finnas ett värde i att de potentiella köparna själva får fantisera om hur de skulle göra om, många gillar det.

Letar du bästa och billigaste bolånet?
Compricer är branschens bästa jämförelsesajt för bolån. De hjälper dig att hitta bästa möjlig bolån för dig med låga räntor och bra villkor. Givetvis är det gratis att ansöka och du binder dig inte till någonting. Det kostar med andra ord inget att testa tjänsten.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.