Slutpriser

En bostads slutpris är den summa som köparen och säljaren kommer överens om, alltså försäljningspriset. Vissa sajter delar öppet med sig av all statistik, men den är inte alltid helt förlitlig. Läs mer i denna artikel.

Här hittar du slutprisstatistik

De i särklass bästa sidorna för att finna slutpriset för hus och lägenheter runt om i landet är Hemnet och Booli. Där kan du enkelt söka på ett område och sen filtrera på ”slutpriser”. Vill du ha en mer specifik sökning och veta vad din egen bostad är värd kan du filtrera även på sådant som gator, storlek och om det finns exempelvis balkong.

Det är dock inte alltid 100 procent säkert att priserna som redovisas online är de korrekta. Vill du verkligen vara säker på vad ett hus, en fastighet eller en lägenhet sålts för rekommenderar vi att ni:

  • Kontaktar mäklaren som sålde objektet och ansvaret för signering av överlåtelseavtalet. Gäller vid lägenhet men såklart även vid hus och fastighet.
  • För hus och/eller fastighet kan du också kontakta Lantmäteriet för att få del av informationen kring försäljningen och då bland annat priset. Det kostar dock några kronor.
Hitta billigaste bolånet

Hitta billigaste bolånet

Compricer jämför ett stort antal långivare för att hitta bästa tänkbara bolån för dig. Marknadens bästa låneförmedlare.

Var kommer slutpriser ifrån?

Slutpriser på exempelvis Booli och Hemnet läggs antingen in automatiskt genom en koppling mellan sajterna och mäklarnas egna system, eller så rapporterar mäklaren in slutpriset till dem. Viktigt att veta är att både köpare och säljare måste godkänna att de skickar in försäljningspriset. I de allra flesta fall godkänner dem det och statistiken på sidorna kan därmed anses förlitlig.

  • Vad gäller statistik för hus och fastigheter på Booli hämtas de via lagfarterna och är därmed pålitliga till 100%.
  • För bostadsrätter lägger Booli upp senast registrerade bud i sina listor. Det priset kan ändras både uppåt och nedåt efter avslutat budgivning och stämmer med andra ord inte alltid till 100 %. Kontakta ansvariga mäklare för korrekta slutpriser.

Läs även: Sälja utan mäklare

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.