Utgångspris

Ett utgångspris är det pris på en bostad som det marknadsförs med. Det är det priset du ser i annonser på Hemnet och Booli till exempel. Utgångspriset kan sättas precis hur högt som helst men ett alldeles för lågt kallas för ett lockpris och kan leda till anmälningar och varningar för mäklaren.

Det pris som sätt som utgångspris är inte detsamma som ett som säljaren måste acceptera. En säljare har alltid rätt att neka en försäljning och alla bud som läggs på dennes bostad. Säljaren behöver inte heller sälja till den som lägger högsta budet utan väljer själv vilket hen ska acceptera.

Ett bra utgångspris

Ett bra och korrekt utgångspris ska sättas efter beräknat marknadsvärde på huset eller lägenheten. Mäklaren kan enkelt hjälpa dig att göra den bedömningen men du kan också granska försäljningspriser i ditt område för att själv få en bild av det. Normalt sett sätts utgångspriset en bit under det bedömda marknadsvärdet för att locka fler potentiella köpare och en mer positiv budgivning. Det är inte ovanligt att bostäderna säljs för minst 20 procent över det satta utgångspriset.

I de flesta fall är det en bra idé att lita på mäklaren men fundera ändå själv på vad du tycker är rimligt. Och se till att undvika lockpriser. När marknaden är sval kan dessutom ett lågt pris med en seg budgivning ge en dålig känsla av din bostad, och du riskerar att inte få det pris som du hade tänkt dig. Så ha även marknadens kyla eller hetta i åtanke.

Hitta rätt mäklare för dig
Genom hittamäklare.se kan du snabbt hitta en mäklare som passar både dig och din situation. Tjänsten är helt gratis för dig och matchar dig med rätt mäklare för din försäljning.

Skillnaden mellan utgångspris och slutpris

Utgångspriset är alltså det som bostaden annonseras för medan slutpriset är det som den i slutändan säljs för. Skillnaden dem emellan kan skilja sig mer eller mindre åt och beror ofta på läge, marknaden, objektets skick och hur många spekulanter som kom på visningen.

En bra utgångspunkt är att priserna inte ska diffa på mer än 10 % uppåt för att inte riskera en anmälning för lockpris. Men, i de allra flesta fall leder en anmälning inte till något då mäklaren oftast kan komma med en rimlig förklaring. Skillnaden kan ibland uppgå till över 50 % utan att det kommer att dömas som ett lockpris. Ett bra tips är att undersöka de olika mäklarnas försäljningspriser jämfört med deras utgångspriser för att bedöma om lockpriser är en del av deras strategi. Om det verkar vara så är risken större att de varnas för det, då det är återkommande.

Acceptpris

Ibland kan det stå acceptpris i annonserna och det betyder att priset är ett som säljaren accepterar. Det betyder dock inte att de måste acceptera det, även om det är brukligt att de gör det. Ett acceptpris sätts efter vad mäklaren och säljaren bedömer att de max kan få ut av bostaden. Ser du ett acceptpris och lägger det är det inte troligt att du gör en bättre affär än vid en budgivning, men du slipper däremot en jobbig budgivning och att eventuellt gå miste om drömbostaden.

Läs även: Recension av Hypoteket Bolån

TIPS! Hitta rätt mäklare för dig
Genom hittamäklare.se kan du snabbt hitta en mäklare som passar både dig och din situation. Tjänsten är helt gratis för dig och matchar dig med rätt mäklare för din försäljning.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.