Samtrygg – recension och omdöme

Samtrygg är en börsnoterad tjänst som förmedlar andrahandsuthyrning av bostäder åt privatpersoner. På sajten möts olika hyresvärdar och potentiella hyresgäster och när väl två har fattat tycke för varandra hjälper de även till all hyresjuridik så alla kan känna sig trygga med den. De förhindrar även bedrägerier genom att vara ekonomisk mellanhand mellan parterna.

Vad kostar det att hyra via Samtrygg?

Som hyresgäst betalar du ingenting. Det är gratis att vara medlem, söka och att hyra genom tjänsten. Det pris du ser för bostaden på sajten är det pris du betalar. Vi kan givetvis inte garantera att uthyraren gjort ett påslag på hyran för att täcka sina egna kostnader men du kan alltid känna dig trygg med att det inte kommer några merkostnader.

Vad kostar det att hyra ut via tjänsten?

För dig som vill hyra ut din bostad är det gratis att bli medlem och att använda tjänsten. De tjänar sina pengar först när du börjar hyra ut genom att ta en del av hyresintänkten. Deras provision är normalt sett 15 % så om du sätter en hyra på 10.000 kronor kommer du själv få ut 8.500. Ta med det i beräkningen när du sätter månadshyra.

Varför ska jag hyra via Samtrygg?

För dig som registrerar dig och hyr via Samtrygg finns massa fördelar jämfört med att hyra direkt av en privatperson, genom exempelvis annonser på sociala medier eller Blocket. Vi redovisar några av dem samt lite andra fördelar med tjänsten:

 • Ingen deposition. Samtrygg kommer att genomföra en kreditupplysning och visar den inget konstigt behöver du inte betala något förskott. I många andra fall tar personer 1-3 månaders förskottsbetalning och det kan vara mycket att ligga ut med idag.
 • Inga ockerhyror. Ja, det är väl en sanning med modifikation på andrahandsmarknaden. Men, hyror som annonseras på sajten ska vara rimliga jämfört med andrahandsuthyrning i liknande områden.
 • Annonserna verifieras. De annonser som läggs upp på Samtrygg kontrolleras manuellt av deras medarbetare för att säkra att den är riktig. Inga falska annonser med andra ord.
 • Andrahandsförsäkring. Hyr du genom Samtrygg kommer en specialförsäkring, anpassad efter dig, med som är ett bra komplement till din hemförsäkring. Den täcker de flesta typer av skador som kan uppkomma i hemmet och ger dig dessutom en väldigt låg självrisk på endast 1000 kronor (per uppkommen skada).
 • Vass support. Dyker det upp några frågor när du bor genom Samtrygg har de både en vass kundtjänst och jurister på plats för att hjälpa dig.
 • Slipp det administrativa. Samtrygg sköter avtal med mera.

Juridiskt korrekta hyresavtal för 395:-
Hos juridiskadokument.nu kan du köpa billiga hyresavtal som är garanterat juridiskt korrekta. Om du hellre vill sköta allting själv är det en väldigt bra och billig lösning!

Varför ska jag hyra ut min bostad via Samtrygg?

Visst, Samtrygg tar omkring 15 % av dina hyresintäkter för sina tjänster men många gånger är det värt det flera gånger om. Du får en helt annan trygghet och slipper sköta allt pappersarbete själv. Här är några fördelar med att hyra ut via tjänsten:

 • Garanterad betalning. Det är faktiskt inte den som hyr av dig som betalar din hyra utan det är Samtrygg som gör det. Därmed kommer hyran allt komma in, och komma in i tid. Skulle hyresgästen inte betala gäller ändå två månaders hyresgaranti för dig.
 • Andrahandsförsäkring. Samtrygg ger en extraförsäkring som täcker skador i ditt boende som inte ersätta av din vanliga hemförsäkring.
 • Hyresgäster kontrolleras. Samtrygg ser till att kolla upp din kommande hyresgäst med en kreditupplysning för att på så sätt få en bild om denna är seriös eller inte.
 • Vass support. Ja det gäller givetvis även för dig som hyr ut. Dyker det upp några frågor när du bor genom Samtrygg har de både en vass kundtjänst och jurister på plats för att hjälpa dig.
 • Trygga hyresavtal. Samtrygg har koll på det juridiska och du behöver inte tänka på om hyresavtalet är korrekta eller inte.

Samtryggs andrahandsförsäkring

Med Samtryggs andrahandsförsäkring är specialanpassad och genom den skyddar du dig själv lite extra utöver din vanliga hemförsäkring.

 • Lösöre (det som inte täcks av din vanliga hemförsäkring)
 • Inredningen i bostadsrätt (som inte täcks av hemförsäkringen)
 • Belopp upp till 2 mkr (2.000.000) i skada
 • Skada som tillförts uppsåtligen av hyresgäst (för bostadsrätt gäller det även den fasta inredningen)
 • Förlust av hyresintäkter om skada påverkar dem

Ekonomisajtens betyg

Ekonomisajten

Hemsida
Uthyrningsprocess
Support
Säkerhet
Priser (för den som hyr ut)
4.5
Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.