Undersökningsplikt för köpare

En köpare av en bostad, vare sig det handlar om hus eller bostadsrätt, har du undersökningsplikt. Och det gäller att ta den på fullt allvar då missade fel kan bli en kostsam historia.

Undersökningsplikt när du köper villa

Undersökningsplikten när du köper villa regleras av jordbalken, då det räknas som fast egendom. Enligt den får:

Som fel får inte åberopas en avvikelse som köparen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som varit påkallad med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten hos jämförliga fastigheter samt omständigheterna vid köpet.

Det är bra att veta att bestämmelsen i jordbalken faktiskt inte är en lagstadgad plikt utan det är helt upp till dig själv om du verkligen vill göra en undersökning eller inte. Men, det vore rent ut sagt dumt att inte göra det för att tala klarspråk. Det är du som köpare som ansvarar för att upptäcka fel på huset du ämnar att köpa och upptäcker du sådana fel efter du flyttat in kan du inte begära ersättning för det. Det kan vara sådant som fuktskador, hål i taket eller ej fungerande elstigar.

Ställer krav på kunskap – anlita en fackman

Undersökningsplikten ställer höga krav på köparen kunskaper och det kan vara svårt att själv avgöra om ett hus mår bra eller inte. Det absoliut bästa är därför att både anlita en oberoende besiktningsman samt lekman med expertis på exempelvvis VVS och el.

Läs även: Om hus/överlåtelsebesiktning

Hitta en bra besiktningsman med hjälp av Dorunner
Dorunner (annonslänk) hjälper dig att hitta kunniga och professionella besiktningsmän och få in flera offerter med endast en ansökan. Ansökan är inte bindande och 100% gratis att genomföra. Testa idag!

Undersökningsplikt när du köper bostadsrätt

Undersökningsplikten när du köper bostadsrätt skiljer sig något från när du köper en villa eller ett fritidshus. I köplagens 20:e paragraf hittar du följande:

Har köparen före köpet undersökt varan eller utan godtagbar anledning underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får han inte såsom fel åberopa vad han borde ha märkt vid undersökningen, om inte säljaren har handlat i strid mot tro och heder.

Som du märker har du endast undersökningsplikt i vissa fall. Det är när säljaren begär att du ska undersöka den eller om du själv så önskar det. Gör du en undersökning eller blir ombedd om det är det viktigt att du är riktigt noggrann. Det kan även i dessa fall vara en god idé att anlita en fackman. Det kan kännas som en sur kostnad men kan spara dig många kronor och mycket besvär i slutändan. Har du en vän som är duktig på området kan du ju även fråga hen istället, det blir såklart billigare så.

Läs även: Vårdplikt gällande lägenhet

Funderar på att köpa hus – säkra lägsta räntan
Lånekoll.se kan du ansöka om bostadslån hos över 30 banker på samma gång. Lånekoll.se letar fram de lånen med bäst ränta och villkor för dig och din situation.

Lendo är Sveriges ledande och största låneförmedlare. Hos Lendo får du en sammanställning av samtliga erbjudanden som bankerna kan erbjuda dig och det är du själv som väljer hos vem du vill låna.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.