Smärtgränsen för höjda bolåneräntor

Bankerna och andra experter förväntar sig att Riksbanken gör flera räntehöjningar under året, vilket kommer driva upp boräntorna. Men hur väl rustade är egentligen hushållen? En Sifo-undersökning från mäklarföretaget Bjurfors visar att var femte som äger sitt boende klarar en ränta på upptill fem procent – inte mer.

Vad räntorna kommer ligga på om ett par år återstår att se, men bedömare är eniga om att de vida kommer överstiga dagens nivåer. Många hushåll står ändå väl rustade. Endast var femte skulle få svårt att klara ekonomin om räntan låg på 5 procent. För färre än var tionde (8 %) går bristningsgränsen vid 3 procent.

– De flesta kommer med god marginal ha råd med kraftigt höjda boräntor, visar vår undersökning. Men nära var tionde bostadsägare kommer få det svårt om boräntorna bara skulle klättra upp mot tre procent och det är inte särskilt mycket ur ett historiskt perspektiv, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Bland de som har lägst marginaler finns främst personer i det äldre åldersspannet, 56-79 år. Var tionde i denna grupp klarar inte en ränta på mer än 3 procent. Samtidigt är det, av förklarliga skäl, flest i denna grupp som inte har några bolån överhuvudtaget.

För den som oroar sig över vad högre räntor kan innebära finns det några saker man kan göra, tycker Fredrik Kullman.

– Lägg undan lite pengar varje månad i en höjd ränta-buffert. Undersök också möjligheten att förhandla om ditt bolån. Att pruta på räntan är något nästan alla kan göra. Går det inte bör man kanske överväga att binda räntan för att vara säker på vad man kommer betala på längre sikt, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige

Vilken bolåneränta klarar din hushållsekonomi max av?

Total16-34 år35-55 år56-79 årStorstad (Sthlm, Gbg, Mlm)Övriga landet
2 %3 %4 %2 %3 %3 %3 %
3 %5 %4 %3 %7 %4 %5 %
4 %6 %5 %7 %6 %5 %6 %
5 %8 %6 %8 %9 %9 %7 %
6 %6 %6 %7 %6 %7 %6 %
7 % eller mer29 %28 %37 %21 %32 %27 %
Har inga bolån18 %11 %10 %30 %16 %19 %
Vet inte26 %37 %25 %20 %25 %26 %

Läs även: Recension av Hypoteket bolån

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.