Vad höjer värdet mest på bostaden?

Åtta av tio svenskar är villiga att betala mer för en renoverad bostad. Men vad man tycker är värt att öppna plånboken för skiljer sig stort. Medan många är beredda att betala mer för ett effektivt värmesystem, genomfört stambyte eller dränering av husgrund är det få som lockas av exklusiva element som vinkylar och walk-in-closets. Det visar en Sifo-undersökning från mäklarföretaget Bjurfors.

Vilka förbättringar som ökar värdet mest inför en försäljning är en fråga många ställer sig när det är dags att sälja. Och det är inte konstigt. I Bjurfors undersökning uppger åtta av tio (82 %) att de är beredda att betala mer om bostaden har genomgått en renovering.

Men det gäller att ha koll – för allt ökar inte värdet. Mest lockande är ett miljö- och kostnadseffektivt värmesystem, visar undersökningen. Varannan svarande (50 %) uppger sig beredda att betala mer för detta. Det är en betydande ökning från när samma fråga ställdes för tre år sedan (34 %).

Tätt efter ett miljö- och kostnadseffektivt värmesystem kommer en rad andra stora – och på sikt kostnadsbesparande åtgärder – som nyrenoverat badrum (49 %, renoverad fasad och tak (49 %) och nya stammar för vatten och avlopp (48 %). Längst ner på listan återfinns bland annat renoverad uteplats (2 %) och vinkällare/vinförvaring (4 %).

Det här är höjer betalningsviljan för hus enligt svenskar:

 1. Miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning (villa enbart), 50 %
 2. Nyrenoverat badrum, 49 %
 3. Renoverad fasad och tak (villa enbart), 49 %
 4. Nya stammar för vatten och avlopp, 48 %
 5. Ny dränering (villa enbart), 39 %
 6. Nytt kök, 39 %
 7. Fiberanslutning, 36 %
 8. Omdragen el/uppdaterad belysning, 26 %
 9. Garage, 24 %
 10. Eldstad, 19 %
 11. Pool (villa enbart), 16 %
 12. Elbilsladdare, 14 %
 13. Nya vitvaror, 12 %
 14. Planerad trädgård med fina växter (villa enbart), 8 %
 15. Larm/skyddsdörr, 8 %
 16. Walk-in-closet, 7 %
 17. Exklusiva materialval, 7 %
 18. Bastu, 6 %
 19. Nymålade ytskikt (väggar och tak), 6 %
 20. Nyslipade golv, 6 %
 21. Vinkällare/vinförvaring, 4 %
 22. Renoverad uteplats (villa enbart), 2 %

Dags att köpa hus eller lägenhet? Hitta bästa räntan!
Tjänsten Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa alternativet för ditt bolån. Testa gratis idag – du har inget att förlora!

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.