Arbetsgivarintyg (Gratis mall & info)

Ett arbetsgivarintyg är ett bevis på att du haft en anställning hos en specifik arbetsgivare. Det kan vara ett viktigt dokument när du söker nytt jobb men är absolut nödvändigt när du behöver söka a-kassa. Intyget är nämligen underlag för beslut om ersättning.

Ett arbetsgivarintyg är något du har rätt att begära från din arbetsgivare, som om du gör det är skyldig att skriva ett. I den här artikeln kan du läsa mer om krav, villkor, varför det är bra att ha, och dessutom ladda ner en gratis mall.

Det här är ett arbetsgivarintyg

Det är enkelt och snabbt förklarat ett skriftligt intyg, antingen på papper eller digitalt, på din nuvarande eller tidigare anställning. I intyget framgår viktiga detaljer om det arbete du utfört och detaljer kring anställningen. Intyget ska ej förväxlas med ett anställningsavtal.

Läs gärna: Lagen om arbetslöshetsförsäkringen

Om du går på a-kassa

Om du är arbetslös och får a-kassa är det väldigt viktigt att de får ett anställningsintyg. Idag kan det skickas elektroniskt via deras tjänst arbetsgivarintyg.nu. Det är ett väldigt smidigt verktyg för såväl arbetstagare och arbetsgivare som a-kassan själv. Där fyller arbetsgivaren i en blankett direkt i portalen vilket snabbar på handläggningen av ditt ärende.

Det här ska ett arbetsgivarintyg innehålla

Det finns några delar som ett arbetsgivarintyg alltid ska innehålla för att vara giltigt. Fyller du som arbetsgivare i den via a-kassans tjänst framgår de såklart även där. Liksom i vår gratis mall nedan.

  • Personuppgifter på den anställde – förnamn, efternamn och personnummer.
  • Uppgifter om själva anställningen – titel/befattning, tid för anställningen och eventuell tjänstledighet.
  • Anställningens form – om anställningen varit tillsvidare, på prov, vid behov eller tidsbegränsad.
  • Arbetstid – gäller särskilt om du inte varit heltidsanställd, då ska det redovisas hur många timmar per vecka
  • Skäl till avslutat anställning – varför anställningen avslutats, om det var uppsägning, ett eget val eller något annat
  • Erbjudande om fortsatt anställning – det ska framgå om du fått erbjudande om en annan anställning på samma arbetsplats och huruvida du tackat ja eller nej till detta
  • Tid senaste tolv månaderna – antal arbetade timmar per månad, om du varit tjänstledig eller annat. Ligger till grund för ersättning från a-kassan.
  • Lön – information om lön

Gratis mall för arbetsgivarintyg

Här kan du ladda ner och enkelt fylla i arbetsgivarintyg. Helt gratis för alla våra besökare. Spara ner och skicka sedan via mail eller som brev.

Ladda ner gratis mallpdf

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.