Köpekontrakt bil (Gratis mall)

När du ska köpa eller sälja en begagnad bil är det viktigt att upprätta ett köpekontrakt. På den här sidan förklarar vi hur man upprättar ett sådant. Du kan även ladda ner en gratis mall.

Köpa bil av privatperson

När du köper en bil av en annan privatperson så gäller köplagen så vida parterna inte avtalar annat. Ett sådant avtal upprättas genom ett köpekontrakt. Avtalet måste vara skäligt vilket betyder att det ska vara både säljare och köpare till gagn. Det ska upprättas i två exemplar där parterna får en vardera och det är viktigt att få med allt som man är överens om i det. Det går inte kräva att man lägger till punkter efter att köpekontraktet har signerats.

Ladda ner: Gratis köpekontrakt bil

Tänk på detta kring köpekontrakt bil

Ett köp av bil är ett bindande avtal där du är bunden att följa alla avtalets villkor. Det kan inte ändras utan att både parterna är överens om ändringen.

När ett ägarbyte har tagit plats ska du tillsammans med den andra parten skicka in en anmälan om bytet till Transportstyrelsen. Det är dock den tidigare ägaren, alltså säljaren, som är huvudansvarig för att anmälan kommer in. Den nya ägaren, alltså köparen, måste i sin tur trafiksäkra bilen samma dag som ägarbytet sker.

Sälja båt? Ladda då ner vårt köpekontrakt för båt

TIPS! Skriv juridiskt korrekt avtal online för endast 99:-
Vill du vara 100% säker på att ditt köpekontrakt är juridiskt korrekt kan du skriva det via Lexly. Det är en onlinetjänst så det är inte bara billigt utan det går också väldigt snabbt och smidigt.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.