Köpekontrakt motorcykel (Gratis mall)

När du köper eller säljer en motorcykel privat, alltså mellan privatpersoner, är det viktigt att man alltid upprättar ett köpekontrakt. Köpekontraktet eller köpeavtalet skapar en trygghet både för säljaren och köparen då det klargör villkor för affären och hur den ska lösas vid en eventuell konflikt.

Du kan alltid genomföra en affär genom att upprätta ett muntligt avtal men vi det avråder vi ifrån. Ett muntligt avtal är väldigt svårt att bevisa och därför är det alltid bättre med ett skriftligt.

Vad innehåller köpekontrakt för motorcykel?

Varje avtal är unikt men det finns några delar som alltid bör vara med. Här är elva punkter som alltid bör finnas med i ett fullgott köpekontrakt för motorcykel.

  1. Fullständigt namn på både köpare och säljare samt kontaktuppgifter till parterna i affären.
  2. En tydlig och detaljerad beskrivning av motorcykeln. Och om den kommer med viss utrustning.
  3. Eventuellt friskrivande av ansvar. Om skicket är okänt kan säljaren efter överenskommelse avsäga sig ansvar för dess skick.
  4. Priset på motorcykeln.
  5. Hur betalningen ska gå till och när den senast ska vara genomförd.
  6. När och hur objektet ska lämnas över.
  7. När ansvaret för motorcykeln övergår från köparen till säljaren.
  8. Senaste besiktning, registreringsbevis, garantibevis, servicebok med mera. Lägg till som bilagor.
  9. Reklamationsrätt.
  10. Detaljer kring hur en tvist ska lösas om den skulle uppstå.

Ladda ner: Gratis köpekontrakt för motorcykel

Vilka lagar gäller för affären?

När man upprättar ett avtal mellan två privatpersoner gäller köplagen såvida man inte avtalar bort det genom sitt köpekontrakt,

Är säljaren istället en näringsidkare så gäller istället konsumentköplagen. Den lagen ger större skydd för köparen än köplagen då villkoren i avtalet inte får vara sämre än de som lagen säger. Skulle villkoren ändå vara sämre anses avtalet ogiltigt.

Läs även: Köpekontrakt för bil

Tänk på detta när du köper eller säljer MC

Ett köp av motorcykel är ett bindande avtal där du är bunden att följa dess villkor. Det går att göra ändringar i avtalet i efterhand mem det förutsätter att båda parter är överens om de ändringarna.

När ett ägarbyte av motorcykeln har tagit plats ska du tillsammans med den andra parten skicka in en anmälan om bytet till Transportstyrelsen. Det är dock den tidigare ägaren, alltså säljaren, som är huvudansvarig för att anmälan kommer in. Den nya ägaren, alltså köparen, måste i sin tur trafiksäkra bilen samma dag som ägarbytet sker.

Sälja båt? Ladda då ner vårt köpekontrakt för båt

TIPS! Skriv köpeavtalet billigt online!
Hos Lexly
kan du skriva fler olika typer av företagsavtal online, som är garanterat juridiskt korrekta. Bland annat olika typer av köpekontrakt. Det sparar både tid och pengar åt dig som företagare då det går fort och du slipper dyra juristbyråer. Fyll i deras formulär och de genererar automatiskt ett tillförlitligt dokument till dig. Försäkring ingår alltid.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.