Bygg din egen altan billigt i sommar!

Här ger vi dig några enkla knep och tips att hålla nere kostnaderna för din altan samtidigt som den bli proffsigt och fackmannamässigt utförd.

1. Planera

Planera din altan noga innan du köper virke och material till ditt bygge. Ett bra tips är att rita upp ditt trädäck eller altan i skala och se hur möblemang och grillar får plats, så inga överraskningar kommer på vägen. Du kan även klippa ut möblemang i skala för att enkelt kunna flytta runt och testa dig fram efter vald storlek på altanen.

2. Grund

Vad ska du bygga för grund? Är altanen längs med marken eller kanske i en lutande del av trädgården? Vid en jämn och någorlunda platt yta räcker det med vanligtvis med trädgårdssten (30×30) där regelverket kan luta mot. Om altan behöver komma upp över 50 cm ungefär kan det vara rimligt att gjuta några plintar med jämna mellanrum. Se till att inte snåla med dimensionerna i regelverket. Tips är minimum 45×95 om däcket har mycket stöd nära mark. Annars minst 45×145 för att få en stadig altan.

3. Vad ska du ha för material?

När du ska välja typ av trall så välj något med tjocklek 28 mm för att även där stadga upp trallen ännu bättre. Viktigt att välja rätt trall och trallskruv med bra kvalité. Klicka in på knappen nedan för att ta del av bra priser och kvalité. Räkna med kvadratmetern ni har bestämt er för och lägg på mellan 5-10% för att slippa flera vändor till brädgården.

4. Tidplan

Gör upp en rimlig tidplan för erat sommarprojekt och försök att hålla den. Det kan bli dyrt med material som i slutändan inte kan användas och dyra presenter till er partner som kompensation för att hen får sola någon annanstans i sommar.

Extratips!

För dig som är trött på rostiga mejslar och behöver en ordentlig skruvdragare eller kap- & gersåg för ditt bygge. Hyr dina maskiner vid mindre projekt istället, se tips nedan.

Lycka till med erat byggprojekt i sommar!