Offert (Gratis mall & info)

En bra och korrekt offert och offertmall är av stor betydelse. Både för att det indirekt presenterar bolaget du representerar men också för att en korrekt sådan är av juridisk vikt.

I den här artikeln går vi igenom vad en offert är, hur vår offertmall fungerar samt vad den bör eller ska innehålla. Mallen laddar du ner gratis nedan.

Vad är en offertmall?

Det är en mall som företag kan använda sig av när de fått förfrågan om sin produkt/tjänst eller när de efter ett säljmöte vill visa prisbilden och erbjuda sin produkt. En offertmall förenklar arbetet då man endast behöver småjustera för varje offert man skickar.

En offert är faktiskt inte endast för säljare. För en säljare fungerar offerten som ett erbjudande medan det för en köpare fungerar som en förfrågan.

Vilka delar bör en offert innehålla för att vara korrekt?

Det finns en del information som en bra och korrekt alltid behöver innehålla:

  • Både säljaren och den eventuella köparens namn, och om det är representanter för företag ska även företagsnamnen stå med.
  • Vad offerten gäller och en beskrivning av det. Gäller det exempelvis målning ska det stå en kort men tydlig beskrivning av vad som ska målas och hur det ska göras (antal kvm, om spackling ingår, om träpartier ingår o.s.v.)
  • Kostnaden för uppdraget/varan/tjänsten. Gäller det flera enheter ska det stå pris per enhet. Totalpris ska alltid stå med.
  • Om ni kommit överens om rabatter eller om RUT- eller ROT-avdrag ska användas.
  • Hur lång tid arbetet förväntas ta. Eller när leveransen förväntas ske.
  • Vilka betalning- och leveransvillkor som gäller för uppdraget.
  • Hur länge offerten är giltig.

Ladda ner: Gratis offertmall i Word

Hur får jag till en säljande offertmall som också är korrekt?

Det är viktigt att tänka på att en offert är varumärkesbyggande. Och att en offertmall bör kunna återanvändas varje gång utan att man behöver göra större korrigeringar (även om det givetvis kan behövas ibland). Se till att ha med alla punkter ovan och att använda din logotyp och företagets typsnitt på offerten. För att skapa igenkänning för ditt företag är det viktigt att saker som just typsnitt går igenom på allt – hemsidan, offerter, broschyrer, avtal med mera.

När någon godkänt en offert, är det då detsamma som ett avtal?

Nej, det är inte samma sak men det är väldigt vanligt att många tror det. En offert är ett anbud, ett erbjudande, om att parterna ska ingå ett avtal gällande den tjänst eller produkt som ett företag erbjuder. När en offert är godkänd betyder kan det däremot ses som ett avtal. Kunden har dock sin fulla rätt att avböja offerten eller begära in en ny om denna önskar korrigera något.

Kunden kan också acceptera offerten och begära ett särskilt kundavtal, vilket vi även starkt rekommenderar att man gör som köpare. Det skapar en trygghet för köpet. Det är även en bra sak för alla säljare att upprätta ett kundavtal. Ett kundavtal täcker fler delar av en affär och tydliggör exempelvis vad som händer om någon av parterna inte håller sig till avtalet, som vid leveransförseningar, fel i produkten eller uteblivna betalningar.

Köp billig och juridiskt korrekt offertmall
Hos Lexly kan du skriva offerter online för endast 99:-. En otroligt billig peng för ett viktigt och säljande dokument. Alla mallar hos Lexly är utformade av jurister och är därmed garanterat juridiskt korrekta!

Läs även: Recension av Lexly

Vilken lag gäller för offerter?

När ett företag lämnar en offert så är det erbjudande bindande, under den tid som det framgår att offerten gäller (vilket gör det extra viktigt att det alltid står med). När en kund accepterar den skickade offerten så kan ett avtal anses ha slutits och då gäller avtalslagen. Avtalslagen säger att även muntliga överenskommelse är bindande men det är givetvis väldigt svårt att bevisa och vi rekommenderar därför alltid att alla överenskommelser på något sätt dokumenteras i skrift.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.