Vad är mitt VAT-nummer?

Varje företag som registrerar sig för moms får ett momsregistreringsnummer, mer vardagligt kallat VAT-nummer. Det är inte alla företag som har det utan beror helt på om det är momsskyldigt eller frivilligt har anmält sig för moms eller inte.

Vad är mitt VAT-nummer?

Har du ett bolag som är registrerat i Sverige och du har anmält det för moms är det väldigt enkelt att räkna ut sitt momsregistreringsnummer. Du tar helt enkelt ditt organisationsnummer och lägger till ”SE” före och ”01” efter. Så har du exempelvis organisationsnummer 559264-9437 så blir VAT-numret SE559264943701.

  • Lägg till SE före ditt organisationsnummer
  • Lägg till 01 efter ditt organisationsnummer

Du gör på samma sätt oavsett bolagsform. Har du en enskild firma som har personnummer som organisationsnummer så blir det exempelvis SE880505XXXX01

Hur vet jag om jag har ett momsregistreringsnummer

Du måste registrera dig för moms hos Skatteverket och får det inte per automatik. Men om du mot förmodan har glömt om du har gjort det eller inte kan du logga in på verksamt.se och se där vad som gäller för ditt företag.

Måste jag ha ett VAT-nummer?

Det beror på hur stort beskattningsunderlag du har. Överstiger det 30.000:- per år eller om det gjort det någon gång under de senaste två åren måste du ha ett. Understiger det 30.000:- så har företaget momsbefrielse vilket innebär att det är frivilligt om man vill skaffa det eller inte.

Har du ett företag som endast handlar med annat EU-land. Eller tjänar pengar på din hemsida endast genom Google Adsense (som är registrerat på Irland) kan dina intäkter vara hur höga som helst utan att du behöver momsregistrera dig. Då är det nämligen inte du som betalar momsen utan företaget i det andra landet som gör det. Gör du affärer på det viset behöver du däremot att göra en periodisk sammanställning varje månad eller kvartal. Läs mer om det på Skatteverket.

Hur får jag reda på en kunds VAT-nummer?

I de flesta fall redovisar de det på sin hemsida. Gör de inte det får du helt enkelt fråga dem.

TIPS! Skriv avtal online!
Hos Lexly
kan du skriva fler olika typer av företagsavtal online, som är garanterat juridiskt korrekta. Det sparar både tid och pengar åt dig som företagare då det går fort och du slipper dyra juristbyråer. Fyll i deras formulär och de genererar automatiskt ett tillförlitligt dokument till dig. Försäkring ingår alltid.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.