Företagsbil – så fungerar det

Går du i tankarna på att köpa en företagsbil och är osäker på vad som är bäst för dig? Vi reder ut i den lilla men snåriga djungeln av alternativ som tjänstebil, förmånsbil och leasingbil och vilka kostnader som gäller vid de olika alternativen.

Skillnaden mellan förmånsbil och tjänstebil

Du kan alltid göra avdrag för kostnader för såväl en tjänstebil som en förmånsbil. Den viktiga skillnaden ligger egentligen i vem som ska göra avdraget, om det är en privatperson som ska göra det eller företaget personen arbetar på. Är det ägaren av företaget själv som ska använda bilen, och önskar använda den både privat och i arbetet, så blir det en aning knepigt.

Förmånsbil

En förmånsbil står på företaget som du arbetar hos, och som antingen äger den eller leasar den. En sådan bil kan du som förmånstagare använda obegränsat både i arbetet och utanför det. En förmånsbil, ja eller själva förmånen, är skattepliktig och läggs på din lön som du sedan betalar skatt på.

Du får milersättning när du använder din förmånsbil i tjänsten. Ersättningen uppgår till 6,50 per mil om det är diesel och 9,50 per mil för annat drivmedel än diesel. 9,50 gäller även för laddhybrid med dieselmotor. Det är upp till dig att redovisa din användning, om det inte finns autoräknare, och begära ersättning från ditt företag.

Ersättning för trängselskatt och broavgifter är inte inkluderade i bilens förmånsvärde som det en gång var. Det får du dock om du använder privatbil.

Tjänstebil

En tjänstebil ägs av företaget och används nästan enbart i den dagliga verksamheten. Normalt sett får den användas utanför verksamheten men då max tio gånger per år och bil. När det kommer till tjänstebil är det företaget som betalar alla kostnader för den, som är avdragsgilla och påverkar därmed skatteinbetalningarna positivt för företaget. Det är också bra att veta att vid privat användande (alltså de max 10 gångerna per år) skall användaren förmånsbeskattas.

Privat bil

Det går givetvis bra att använda privat bil i tjänsten också om man önskar det. Det är alltså en bil som är inköpt av medarbetaren själv. Medarbetaren ersätt med 18,50 per mil oavsett vilken typ av drivmedel hen använder.

Vad är billigaste alternativet för företagsbil?

Det beror helt på hur mycket bilen kostade att köpa in och hur mycket den används i tjänsten. Använder du inte bilen särskilt ofta och då endast kortare sträckor, ja då är skillnaden mellan en förmånsbil och en tjänstebil väldigt liten. Läs nedan om de olika alternativen och kostnader för dem.

Kostnad för tjänstebil

Den stora fördelen med att skaffa sig en företagsbil är helt klart den ekonomiska aspekten, det är billigare än att köpa bilen privat. Företaget betalar för bilens olika kostnader och kan göra olika momsavdrag, för t.ex. driftkostnader.

Momsavdrag du kan göra för tjänstebil

För att ditt företag ska kunna göra momsavdrag för en tjänstebil måste den nyttjas minst 100 mil om året i koppling till verksamheten. Det här gäller för momsavdrag:

  • 0% avdrag när du köper en bil på vanligt sätt
  • 50% avdrag vid tecknande av leasingavtal
  • 100% avdrag på köp av bil till verksamheter som har bilen som sitt absolut viktigaste verktyg, exempelvis en körskola eller budfirma.
  • 100% avdrag på driftkostnader

Förmånsskatt och förmånsvärde – det gäller för företagsbil

När en medarbetare kör över 100 mil privat per år ska denne betala förmånsskatt eftersom en företagsbil i sådana fall räknas som en förmån för medarbetaren. Hur hög skatten är bestäms efter både lönen och bilen förmånsvärde som skiftar mellan olika bilar och beror på sådant som anskaffningspris, utrustning och hur mycket bilen används i tjänst. Se mer nedan.

Välj miljöbil för ett bättre förmånsvärde

Med bättre förmånsvärde menar vi lägre, då det innebär lägre skatt. En miljöbil värderas ofta lägre för att öka användandet av sådana. Så gör både dig själv och klimatet en tjänst, välj miljöbil. Om du har möjlighet till det, det vill säga.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.