Förfallna fakturor

Driver du ett bolag som skickar fakturor eller ska du starta en sådan verksamhet? Då kommer du garanterat stöta på problemet med förfallna fakturor då och då. Det kan ju vara så enkelt som att kunden glömt att betala fakturan men ibland beror det på något annat, som kan generera meningsskiljaktigheter och mindre konflikter. Det i sin tur kan bero på ett generellt missnöje med vad du som företag har levererat, vare sig det är en vara eller en tjänst. Eller så hoppas kunden, oftast lite naivt, på att du inte kommer att driva in fakturan. I den här artikeln förklarar vi lite kort om vilka rättigheter du har som företag för att driva in förfallna fakturor.

Hur gör jag för att tvinga betalning av förfallna fakturor?

Tyvärr går det ibland så långt att man som företagare inte kommer överens med sin kund gällande fakturan och därmed behöver gå med ärendet till Kronofogden eller tingsrätten. Det allra vanligaste och mest naturliga är att ta ärendet till Kronofogden. Det gör du genom att ansöka om ett betalningsföreläggande vilket du kan göra antingen genom ett brev eller genom deras e-tjänst. Myndigheten tittar efter det närmare på din ansökan och tar ett beslut om de ska skicka ett betalningsföreläggande till konsumenten.

I de flesta fall brukar det räcka med ett skicka ett betalningsföreläggande men om kunden fortsätter vägra och väljer att överklaga beslutet så tar tingsrätten över ärendet. Går det så långt kan endast en förlikning eller en vinnande dom i tingsrätten ge dig rätten att driva in skulden.

Är en obetald faktura ett brott?

Ja, i vissa fall kan det faktiskt vara så. För att en obetald faktura ska räknas som brott förutsätter det dock att kunden aldrig hade någon avsikt med att betala för varan eller tjänsten hen köpte. Är så fallet räknas det som bedrägeri enligt 9 kap. 1 § brottsbalken. Det kan naturligtvis vara svårt att bevisa men om kunden inte hade tillräckligt mycket pengar från början kan det räcka som bevis. En förfallen faktura på grund av missnöje räknas dock aldrig som ett brott.

Läs även: Så bestrider man en faktura

När behöver jag driva saken vidare till exempelvis tingsrätten?

Det gör du när alla kommunikationsförsök och eventuella förlägganden misslyckats och du fortfarande inte erhållit betalning. Ta då kontakt med en jurist om företaget inte redan har något för att få rätt hjälp i ärendet.

Behöver du hjälp med företagsjuridiken?
Att anlita en jurist är dyrt men inte alltid nödvändigt. Hos Lexly hittar du massor av billiga juridiska dokument där du även kan köpa till juridisk expertis för en peng betydligt lägre än om du anlitar en byrå.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.