Bästa företagslånet 2024

Företagslån är ett av de i särklass vanligaste sätten för att stärka företags finansiering idag. Genom företagslån går det exempelvis att skapa förutsättningar för satsningar och ökad tillväxt, något som annars kan bli svårt utan externa investerare. Företagslån är också ett sätt att förbättra företagets likviditet.

På den här sidan förklarar vi närmare om hur företagslån fungerar och om de är ett bra alternativ för dig och ditt företag. Vi listar också några av de mest populära lånen som finns att tillgå på marknaden idag. Allt för att du ska känna dig lite tryggare i dina beslut.

Topp 5 företagslån idag

Här är de fyra mest populära långivarna för företag idag, baserat på kundomdömen, med en snabb beskrivning. Längre ner på sidan finner du fler och dessutom mer detaljerad information om dem.

froda företagslån

Froda är än mer ”generösa” vad kommer till maxbelopp av företagslån. Hos dem kan ditt företag låna upp till 5 mkr till en förhållandevis låg ränta om 3,9 %. De har en lägsta-pris-garanti vilket innebär att de alltid kommer matcha den ränta du erbjudits för ett företagslån någon annanstans. Så är det bästa ränta som är viktigast för dig är Froda helt klart ett av de bästa alternativen.


capcito företagslån

Capcito är väldigt populära bland sina kunder vilket deras kundomdömen vittnar om. De erbjuder snabba företagslån med löptider på mellan 6-48 månader med möjlighet att låna upp till 15 mkr.


qred företagslån

Qred har nästan full pott vad det gäller kundbetyg, med ett snitt på 4,7 av 5 möjliga. Qred erbjuder lån ändå upp till 2 mkr med en tydlighet i vad finansieringen är förenat med för kostnader. Du kan även räkna med en snabb utbetalning vilket många gånger är det kunderna eftersträvar.


krea företagslån

Hos Krea kan du snabbt och enkelt jämföra företagslån. Och nästan lika enkelt ansöka om ett. Du kan ansöka om så mycket som 30 mkr och du får normalt sett besked inom ett par dagar.


lendo företagslån

En av de absolut mest kända långivarna i landet som även erbjuder populära företagslån. De förmedlar företagslån mellan 50 000 – 2 000 000 kr avsedda för företagsfinansiering och när du har kontakt med dem, är det som att ha kontakt direkt med banken. Men de sköter kontakten åt dig, med flera banker samtidigt.


Ta företagslån – så fungerar det

Det finns några skäl till att ta ett företagslån men alla har det gemensamma att lånet ska få företaget att bli starkare och växa. Ett lån kan exempelvis gå till investeringar som:

 • Ny moderna utrustning
 • Nya lokaler eller en utökning av befintliga
 • Nyanställning av mer personal
 • Nya IT-system som ska effektivisera företaget
 • Marknadsföring av olika slag.
 • För att stärka kassaflödet under perioder när likviditeten är sämre.

Ett företagslån har nästintill alltid en bestämd löptid, dvs den tid du har på dig att amortera lånet. Till amorteringen kommer en ränta och eller en månadsavgift. Ibland tillkommer även avi- och startavgifter men många erbjuder lån utan dessa idag.

Beroende på storlek på företaget, behov och verksamhetens karaktär och förutsättningar kan lånets storlek variera från småsummor som 10 tkr ändå upp till 60 mkr. Det kan givetvis vara mycket större än så men då pratar vi verkligt stora företag. Normalt har du som mest 5 år på dig att betala tillbaka lånet så tänk nog efter innan du ansöker, om vad d egentligen behöver. Ta aldrig mer än du behöver av bekvämlighet eller för säkerhets skull.

Säkerhet för att få ta företagslån

Normalt sett begär långivaren någon form av säkerhet för att du ska beviljas ett lån. För en privatperson kan det exempelvis vara att belåna huset medan det för ett företag handlar om borgen eller en företagsinteckning.

 • Personlig borgen. Betyder att en eller flera personer inom företaget blir så kallade borgensmän och tar över betalningsansvaret om företaget inte skulle klara av att betala av på lånet. Tänk noga efter innan du beger dig in i detta då det kraftigt kan drabba din privatekonomi.
 • Företagsinteckning. Betyder att den säkerhet som långivaren erhåller ligger i företagets egendom. Det kan exempelvis vara skulder som kunder har till företaget, fastigheter det äger eller olika typer av lager eller maskiner.

Så får du företagslån lite snabbare

När du ansöker om företagslån på en traditionell bank (läs SEB, Nordea, Swedbank etc.) brukar processerna kunna bli långa. Det tar helt enkelt lång tid mellan ansökan och utbetalning. De har höga krav och vill ofta se detaljerad information om din verksamhet och hur du tänker driva den. Det kan vara exempelvis affärsplan och budgetplan.

Är du i behov av en snabbare process ska du istället testa någon av de nya spelarna på marknaden, som endast verkar på webben. Hos dem söker du direkt online och får svar kort därefter. Oftast inom en till två dagar. När du sedan godkänner det avtal som de erbjuder sker utbetalningen nästintill omgående.

Bästa sätten att använda företagslån

Ett företagslån ska du ta för att stärka ditt företag och få det att växa. För att skapa tillväxt i företaget behövs för det mesta helt enkelt kapital och då är lån många gånger det bästa sättet att gå tillväga för att skaffa det, och det enklaste. Här är några exempel på när det kan vara nödvändigt:

 • När företag startar upp. I så gott som alla fall kommer företagets utgifter vara större än dess intäkter i början. Har du ett begränsat kapital med dig in i företaget, eller inget alls, kommer du behöva öka det. Ibland är lån rätt väg att gå. Dock är det långt ifrån alla långivare som beviljar nya företag lån. För nya företag kan det vara nödvändigt att visa upp en riktigt bra affärsplan för att få ett.
 • Vid nya satsningar. Ska ditt företag ta nästa steg och förnya system, bättra på maskinparken och/eller göra några riktiga prestigerekryteringar? Då kan det behövas ett kapitaltillskott för att finansiera detta.
 • När kassaflödet är för svagt. Företagslån kan vara ett sätt att stärka likviditeten.

Det finns naturligtvis fler lägen där lån kan vara en lösning eller komplement men se alltid till att titta på alla alternativa lösningar för att avgöra vad som är bäst för dig och ditt företag. Ta inga förhastade beslut.

Det här brukar krävas för företagslån

Alla långivare kommer att ställa krav för att bevilja lån till företag. Kraven skiljer sig dock mellan olika givare även om de i grunden brukar vara ungefär detsamma. Här listar vi vad de brukar vilja se:

 • Företaget ska vara ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller en enskild firma.
 • Företaget bör ha bedrivit verksamhet i minst sex månader.
 • Företaget ska vara registrerat i Sverige, de beviljar inte lån till utlandsregistrerade företag.
 • Kapitalet ska gå till omkostnader i företaget och ingenting annat.
 • Företaget får inte ha nollomsättning utan verksamheten ska ”vara igång”.
 • Företaget och dess företrädare ska kunna lämna någon form av säkerhet. Det kan vara personlig borgen och det kan vara av företaget ägd egendom.
 • Det ska finnas en klok och väl genomarbetad affärsplan och uppsatt budget.

När du inte uppfyller kraven

Det händer såklart att företaget inte uppfyller kraven ovan. Det gäller särskilt nystartade bolag. Då kan ett alternativ vara ett privatlån för att finansiera de satsningar som du eller ni önskar göra. Titta gärna på våra recensioner för privatlån hos Sambla, Advisa och Zmarta innan du bestämmer dig för ett privat lån.

Bästa företagslånen i Sverige idag

Det finns en oerhörd mängd kreditinstitut och långivare för företag på den svenska marknaden idag och det kan vara svårt att sortera. De är olika populära och givetvis olika bra beroende på ens behov och preferenser. Här tittar vi närmare på sju av de mest populära långivarna för företagslån idag. Vi listar dem utan inbördes ranking men är alla några vi kan rekommendera om du behöver stärka företagets finanser av någon eller flera anledningar.

1. Capcito

Capcito är ett relativt ungt företag som huserat på lånemarknaden sedan 2015. Det har dock snabbt blivit en respekterad långivare med sin expertis inom företagsfinansiering.

Långivaren erbjuder en smidig låneprocess där hela ärendet sköts online. Kopplar du exempelvis ditt bokföringsprogram mot deras tjänst kan du få ett lånelöfte efter endast 1 minut och efter du gjort ditt val återkopplar de inom 24 timmar.

Capcito har inga dolda avgifter eller bindningstider vilket innebär att du som företagare endast betalar för de dagar du har kvar kreditden. Vill du, eller har du möjlighet, att betala av lånet inom exempelvis ett par månader så betalar du endast ränta för de två månaderna.

Kostnadsexempel hos Capcito:

Lånebelopp:50 000 kr
Löptid:6 mån
Månatlig ränta:495 kr
Totalt att återbetala:52 969 kr

Om företagslånet:

Lånebelopp:10 000 – 15 000 000 kr
Säkerhet:Personlig borgen
Löptid:6 – 48 månader
Månadsränta:0,9 – 4,8%
Säkerhet:Krävs ej
Personlig borgen:Ja, krävs
Förtidsinlösen:Ja, utan extra avgifter
Kreditupplysning:Creditsafe
Betalningsanmärkning:Accepteras inte
Betyg:4,8 hos Trustpilot
Ekonomisajtens omdöme:4,5/5

Kundtjänst:

Måndag – fredag:09:00 – 17:00
Lördag – söndag:Stängt

2. Froda företagslån

Froda har varit verksamma sedan 2015 och är en ständigt växande aktör på den svenska marknaden. Genom att digitalisera processen har de gjort det möjligt att hjälpa fler företag med skräddarsydd finansiering som anpassar sig efter deras individuella behov och verksamhet. Det är en enkel och smidig process från ansökan till utbetalning.

Froda erbjuder lån på upp till 5 miljoner kronor utan dolda avgifter eller snabba påminnelseavgifter. De erbjuder dessutom lägsta-pris-garanti då de matchar alla priser du får hos andra långivare. Du kan betala lånet via autogiro.

Kostnadsexempel hos Froda

Lånebelopp:200 000 kr
Löptid:12 mån
Månadsavgift:466 kr
Att betala per månad:8 567 kr
Totalt att återbetala:ca 105 610 kr

Om företagslånet:

Lånebelopp mellan:10 000 – 5 000 000 kr
Säkerhetskrav:Personlig borgen
Kreditupplysning:Bisnode
Betalningsanmärkning:Kan accepteras
Betyg:4,8 hos Trustpilot
Ekonomisajtens omdöme:4,5/5

Kundtjänst:

Måndag – fredag:09:00 – 17:00
Lördag – söndag:Stängt

3. Krea

En omtyckt och populär förmedlare av företagslån som erbjuder lån mellan 10.000 tkr och 30 mkr. Krea fungerar på det viset att de tar in offerter på din förfrågan från ungefär 20 olika långivare där du sedan fritt kan välja vilken du vill ha. På så vis hjälper dig att hitta det mest prisvärda alternativet för dig.

Allt sköts digitalt och processen är både smidig och snabb. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig att använda och du binder dig givetvis inte till låneförmedlaren genom att inleda en process hos dem.

Läs även: Ekonomisajtens recension av Krea

Om företagslånet:

Antal långivare anslutna:20+
Belopp:10.000 – 5.000.000 SEK
Löptid:1 mån – 5 år (går lösa i förtid)
Betalningsanmärkningar:Godkänns ej
Säkerhet:Ingen säkerhet i företaget krävs
Personlig borgen:Personlig borgen krävs
Företaget aktivt:Minst 6 mån
Kreditupplysning på företaget:Ja, en per ansökan
Kreditupplysning på företrädaren:Ja, en per ansökan
Utbetalningstid:1 – 7 bankdagar
Ansökan bindande:Nej
Svarstid ansökan:Inom 24 h
Betyg:4,7 hos Trustpilot
Ekonomisajtens omdöme:4/5

4. Creddo företagslån

Creddo är en låneförmedlare som hjälper dig att hitta det bästa lånet med de bästa villkoren för ditt företag och dess behov. Det här är en av våra personliga favoriter när det kommer till låneförmedlare då låneprocessen är supersmidig med bra support och användarvänlig hemsida. Creddo har genomgående höga betyg bland alla omdömessajter där ute.

Om företagslånet

Lånebelopp10.000 kr – 10.000.000 kr
Löptid1 mån – 5 år
RäntaFrån cirka 6% och uppåt
KreditupplysningUC
FöretagsformerAktiebolag, Enskild Firma, Kommandit, HB
Lösa lån i förtid?Ja, utan extra avgift
LånetyperFöretagslån, endast
Ekonomisajtens omdöme5/5

Läs även: Ekonomisajtens recension om omdöme om Creddo

5. Lendo Företagslån

Nästan alla har nog hört talas om Lendo men alla vet kanske inte att de även erbjuder företagslån. Lendo är förmodligen Sveriges ledande låneförmedlare och en av de äldre på den ”nya” marknaden då de funnits sedan 2007.

När du ansöker via Lendo bedöms du av långivaren på precis samma sätt som om du hade vänt dig direkt till banken, precis som exempelvis Creddo här ovan. De skickar din fråga till över 35 banker mot endast en kreditupplysning. Det tillkommer inga som helst räntepåslag eller extra kostnader.

För att kunna ta företagslån hos Lendo måste företaget både vara registrerat i Sverige och dessutom aktivt. Den som ansöker måste ha mandat att göra det och alla typer av företag är välkomna att ansöka.

Om deras lån

Lånebelopp mellan:50 000 – 2 000 000 kr
Löptider:6 månader – 5 år
Säkerhetskrav:Ingen säkerhet krävs
Personlig borgen:Krävs ej
Kreditupplysning på företaget:UC
Betalningsanmärkning:Accepteras
Betyg:4,7 hos Trustpilot
Ekonomisajtens omdöme:4,5/5

6. Fedelta företagslån

Erbjuder räntefria företagslån där du istället en fast månadsavgift som är individuell och baseras på genomför kreditbedömning. och du betalar istället en fast månadsavgift som är individuellt och bestäms efter en kreditbedömning.

Fedelta erbjuder lån till alla typer av bolag och lägger ingen större vikt vid om företaget är nystartat eller ej. De gör nämligen alltid en individuell bedömning och lägger mer vikt vid återbetalningsförmåga än aktiva år och omsättning.

Om deras lån

Lånebelopp mellan:50 000 – 1 000 000 kr
Löptider:6 månader – 3 år
Säkerhetskrav:Ingen säkerhet krävs
Personlig borgen:Ja, krävs
Kreditupplysning på företaget:UC
Betalningsanmärkning:?
FörtidsinlösenJa, utan extra avgifter
Ekonomisajtens omdöme:4,5/5

Kundtjänst:

Måndag – fredag:08:00 – 21:00
Lördag – söndag:Stängt

7. Corpia

Corpia har funnits sedan 2012 och är en seriös aktör som är rena specialister på företagslån. Då de är noggranna och grundliga i sina bedömningar kan de enklare erbjuda konkurrenskraftiga lån med bra räntor då riskerna minskar i och med det. OBS! Erbjuder endast lån till aktiebolag.

Om lånet hos Corpia

Lånebelopp mellan:100 000 – 3 000 000 kr
Löptider:1 – 36 månader – 5 år
Indikativ ränta:8-12 %, inkl. uppläggningsavgift på 2 %
Säkerhetskrav:Nej, om personlig borgenär angetts
Personlig borgen:Krävs ej om säkerhet i företaget angetts
Kreditupplysning på företaget:UC
Ekonomisajtens omdöme:4/5

Kundtjänst

Måndag – fredag:09:00 – 17:00, stängt 12-13
Lördag – söndag:Stängt

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.