Företagslån – att tänka på

Ett företagslån kan vara till stor hjälp för småföretagare som vill stärka och utveckla sin verksamhet. Lånet kan hjälpa företaget att investera i sådant som spetskompetens, marknadsföring, nya maskiner eller annat som kan hjälpa till att skapa tillväxt. Trots det, och det faktum att småföretag och småföretagare är ryggraden i vår ekonomi, har det ofta varit svårt för dem att beviljas företagslån. Idag är de möjligheterna bättre med nya och mer moderna aktörer på marknaden.

Det här behöver man fundera på när man ska teckna företagslån

Ett lån kan som vi nämnde i ingressen hjälpa ett företag att växa, eller stärka sin nuvarande position. Det är dock viktigt att inte ta ett lån i förebyggande syfte och vad som kan komma att hända på marknaden. Det är helt enkelt viktigt att tänka till. Här är några bra saker att fundera kring:

Vad lånet ska användas till

Den första fråga du bör ställa dig innan du tar ett företagslån. Se till att ha en bra plan för pengarna och att du verkligen kan motivera för sig själv vad de ska användas till. De bör inte gå till tillfällig lyx eller rena chansningar. Tänk på att det är skuld, och skulder ska betalas av. Så använd dem klokt och ta inte lån som du inte är säker på att du kommer kunna betala tillbaka.

Läs även: Recension av Creddo företagslån

Hur ser planerna ut?

Har du satt upp flerårsmål? Kan du nå dit utan att tillföra extra tillskott till kassan? Om inte, så kan företagslån vara rätt väg att gå för att nå dina mål. Tror du att du kan nå målen utan lån, ja du bör du avstå.

Var förberedd och påläst om din marknad

Många långivare ger inte lån bara sådär. De vill vara säkra på att du kan din marknad och vet hur den ska tacklas. Så se till att vara påläst på din affärsplan och ha koll på din ekonomi. Kan du inte med säkerhet svara på långivarens frågor är risken att du inte beviljas ett lån. Det kan ju också vara bra att ha koll på dessa delar ändå, om du ska lyckas skapa ett framgångsrikt företag. Så lusläs redan idag!

Låna lagom – använd företagslån med förnuft

Dags för en investering som ska ge företaget den framgång som det förtjänar? Då kan ju företagslån vara rätt väg fram. Men, tänk på att om du betalar en del av investeringen med företagets kassa så håller du nere den totala kostnaden för investeringen. Så, ta inte mer lån än du behöver.

Läs låneavtal noggrant

Det är viktigt att alltid läsa alla avtalserbjudanden noga. Hos vissa långivare döljer sig avgifter och dolda kostnader i det finstilta. Det kan handla om onödiga fakuraavgifter, startkostnader eller avgifter om du önskar lösa lånet i förtid. Läs gärna våra och olika jämeförelsesajters recensioner för att få en klar bild av vad som gäller hos de olika långivarna.

Undvik ”dumma” lån så gott det går

Med dumma lån menar vi här olika typer av SMS- eller snabblån som kommer med höga avgifter och räntor. Vi kan nog gå så långt som att säga att du aldrig ska den typen av lån för ditt företag eller privat heller för den delen.

Vi vill också starkt avråda att ta lån från vänner, familj eller bekanta. Det är belagt med en risk för konflikter och trasiga relationer om du inte skulle kunna betala tillbaka, och då får du ställa dig från innan du ber om lån; Kan det någonsin vara värt det?

Undvik helst också privatlån för att finansiera dina företagsinvesteringar.

Fundera på vilken typ av bank för ditt företagslån

Traditionella banker som Nordea, SEB och Danske Bank är ofta motvilliga till att ge mindre företag lån eftersom de ser dem som en risk. En hög risk. Det betyder ofta att att låneprocesserna är tidskrävande och utdragna. Nya spelare på marknaden, som exempelvis Creddo eller Qred, har en annan syn på marknaden och småföretag. De ställer givetvis krav men är enklare att ha att göra med och gör en mer nyanserad bedömning av företagets betalningsförmåga. Kostnaderna är inte heller högre med dessa nya långivare så i de flesta fall rekommenderar vi att ta den vägen. Chansen är också betydligt högre att du får bättre service hos dem då du blir en mer prioriterad kund än hos storbankerna.

Läs även: Recension av Creddo Företagslån
Läs även: Recension av Credinord
Läs även: Recension av Approva
Läs även: Recension av Krea

[ratemypost]

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.