Kundavtal (Gratis mall & info)

Ett kundavtal är samma sak som ett köpeavtal. Det skriver man mellan en leverantör av en tjänst eller vara och köparen av den, vanligtvis mellan två företaget.

Vad bör ett kundavtal innehålla?

Ett kundavtal mellan två företag innehåller normalt sett dessa delar*:

I kundavtal mellan företag sätter avtalet ofta vissa bestämmelser ur köplagen ur spel. I ett kundavtal avtalar man vanligtvis om:

  • När leverans ska ske. Det gäller både slutleveranser och delleveranser.
  • Priset. Det totala och eventuella del- och förskottsbetalningar. Är det ett större arbete rekommenderar vi att man gör en avbetalningsplan.
  • En tydlig beskrivning av tjänsten eller varan. Det ska vara väldigt tydligt vad säljaren säljer, och köparen köper. Ibland kan det även vara en god idé at tydliggöra vad som inte ingår i avtalet.
  • Frakten. Hur ska frakten gå till, vem ska betala för den och vem är ansvarig under transporten? Få med det i ert kundavtal.
  • Garantier. Vilka garantier gäller för affären och hur ser villkoren för dem ut?
  • Förvaltning. Såklart beroende på vad kundavtalet gäller men är det av sådan karaktär att tillgången kräver underhåll och förvaltning efter leverans ska det vara tydligt vem som ansvarar för vad, och vilka eventuella kostnader det medför.
  • Övrigt. Finns det några andra saker som behövs eller krävs för att slutföra affären?

*I kundavtal mellan företag kan delar av köplagen sättas ur spel,.

I vilka fall är ett kundavtal bra eller nödvändigt?

Ekonomisajten starka rekommendation är att alltid skriva ett kundavtal där de viktigaste delarna av affären finns med. Det tycker vi att både säljare och köpare ska begära. För mindre avtal fungerar en mall jättebra, som man sedan kan återanvända om och om igen. Gäller det däremot stora avtal med stora summor involverade rekommenderar vi att man skaffar sig juridisk hjälp. Ett tips är att köpa avtal genom Lexly och lägga till deras juridiska expertis, det blir betydligt billigare än att kontakta en byrå.

Avtal mellan företag och privatpersoner

När man ska upprätta ett kundavtal med en privatperson är det viktigt att känna till att konsumentköplagen alltid gäller och inte går att avtala bort på något sätt. Det är alltså inte som med köplagen mellan två företag. Därför är det extra viktigt att allt blir rätt och riktigt i ett sådant kundavtal. För en leverantör är det viktigt att tydligt formulera vad som kommer att levereras och hur det kommer att gå till för att vara trygg vid en eventuellt tvist. Ett välskrivet kundavtal tar också bort alla former av tvivel om vad som gäller för affären. Lexly erbjuder juridiskt korrekta kundavtal mellan företag och privatpersoner för endast 49:-. Lägg till en jurist och du har skapat ett juridiskt säkerställt avtal som du kan använda lång tid framåt, för en billig peng.

Läs även: Skicka en korrekt offert

Kan man använda en mall?

Ja, det fungerar riktigt bra många gånger. Är affären av en enklare sort och inte med så stora summor är det ett bra alternativ. Vissa juridiska byråer avråder starkt från det men så är det ju också en del av deras affär att sälja sina tjänster, vilket ofta kan bli onödigt dyrt.

Det är såklart viktigt att kika igenom mallen man laddar ner noga för att säkerställa att alla delar är med. Vår mall nedan innehåller alla nödvändiga delar men man behöver se till att anpassa den efter ens egna behov och verksamhet. Gäller det stora summor och komplexa tjänster upprepar vi vår rekommendation att använda en jurist.

Signera avtalet

Kom ihåg att alla avtal ska signeras för att gälla. Ha med säljarens och köparens namn med namnförtydliganden, samt datum och ort, Det går att signera avtalet på gammalt sätt med en signatur på ett utskrivet papper, eller så väljer man det smidigare sättet med e-signering. Bägge alternativen är juridiskt korrekta.

Billiga och korrekta avtal

Spara tid och pengar genom att skapa dina avtal online. Hos Lexly hittar du juridiskt korrekta avtal för att starta och driva företag – billigt.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.