Rekommendationsbrev

Det är vanligt att före detta anställda, eller anställda som precis sagt upp sig, ber om ett rekommendationsbrev när de slutar. Brevet är en beskrivning av de arbetsuppgifter som hen utfört men än mer en beskrivning av hur väl hen utfört arbetsuppgifterna.

Det kan vara svårt att veta hur man ska skriva ett rekommendationsbrev och vara en ganska betungande uppgift vid första anblick. Men, det behöver inte vara så svårt, särskilt inte om du har ett exempel att utgå ifrån. Längre ner på den här sidan kan du ladda ner ett gratis exempel och använda som inspiration.

Innan du laddar ner det kan det dock vara bra att ha koll på hur man kan eller ibland bör tänka innan man sätter sig ner och skriver. Det är ett viktigt brev för den före detta anställda, praktikanten eller volontären då det faktiskt kan vara ditt brev som gör att deras nästa jobbansökan tippar över till deras fördel. Ibland efterfrågas ett rekommendationsbrev vid rekryteringar och ibland kan det vara ett extra dokument att försöka övertyga de rekryteringsansvariga med.

Hur skriver man ett rekommendationsbrev?

Det finns inga regler kring hur man skriver ett rekommendationsbrev men det finns några saker som kan vara bra för dig att tänka på.

  1. Inled brevet med en både trevlig och formell hälsningsfras. Eller med en lättsam rubrik som fungerar som en sammanfattning av brevet i sin helhet.
  2. Förklara syftet med rekommendationsbrevet och vilken person som brevet gäller.
  3. Beskriv vem du är, vilken roll du har på företaget, varför du är rätt person att skriva brevet och din arbetsrelation med den anställde.
  4. Skriv kort om hur det har varit att arbeta med personen och vilka styrkor som hen besitter och hur hen utnyttjat dessa styrkor. Beskriv gärna vilket mervärde som hen tillfört till företaget.
  5. Avsluta kort om varför du rekommenderar personen, skriv en kort motivering.
  6. Signera gärna och ange datum, ort och dina kontaktuppgifter.

Att tänka på

  • Att inte massproducera rekommendationsbrev. Du bör skriva ett unikt för varje person som efterfrågar ett.
  • Använd gärna ett relativt formellt språk fritt från slang och ett för lättsamt språkbruk. Se till att allt är stavat korrekt och att grammatiken är rätt. Brevet ska ju ge ett gott intryck på den som läser det.
  • Håll dig endast till det viktigaste och skriv aldrig mer än en A4-sida.

Ett rekommendationsbrev skriver man normalt sett på efterfrågan så det är inget du behöver skriva varje gång någon slutar. Det är inte heller ett krav på att du måste göra det om någon ber om det, men är givetvis en god sak att göra om så är fallet.

Gratis mall och exempel på rekommendationsbrev

Vår mall är även ett exempel på hur du kan skriva ett bra och riktigt rekommendationsbrev för din före detta anställda.

Ladda ner: Gratis mall

TIPS! Köp juridiskt korrekta avtal – billigt!
Driver man företag finns det mycket man måste hålla reda på och som måste bli korrekt. Hos juridiskadokument.nu kan man köpa massa olika typer av mallar och avtal som förenklar småföretagandets vardag. Deras priser är väldigt låga jämför med konkurrenterna och dessutom ingår support i det redan låga priset.

Läs även: Mall för avtal kring provanställning

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.