Turordningslista

När ett företag säger upp personer i företaget av någon anledning är det personen som blev sist anställd som blir uppsagd först. Man brukar kalla det ”sist-in-först-ut”. Medarbetarna sätts normalt sett upp på en lista, en så kallad turordningslista, för att göra det klart vem eller vilka som ska bli uppsagda.

Har två personer lika lång anställningstid är det den äldre personen som ska få vara kvar. Det normala är, beroende på verksamhetens art, att sätta upp olika listor för olika verksamhetsområden eller driftsenheter. Ett företag kan ju t.ex. inte säga upp alla på säljenheten på ett IT-företag bara för att de har kortast anställningstid, då kommer det inte finnas några säljare kvar. Ligger de olika driftsenheterna på samma ort kan arbetstagarna begära att en gemensam turordningslista ska uppföras för dem.

Läs även: Uppsägning p.g.a. arbetsbrist

Undantag från turordningsreglerna

Arbetsgivare har sedan 2022 rätt att undanta tre personer från turordningslistan. Det innebär att arbetsgivaren efter egen bedömning kan välja att ha kvar tre personer som tidigare blivit avskedade enligt turordningsreglerna. Läs om alla regler i lagen om anställningsskydd.

LAS – en kort förklaring

LAS är en förkortning för lagen om anställningsskydd (1982:80). Innebörden av den lagen reglerar förhållanden och arbetsvillkor mellan arbetsgivare och anställda. 

Lagen om anställningsskydd reglerar även uppsägningstider samt krav på saklig grund för uppsägning. I 7 § så kan man läsa att arbetsbrist räknas som en saklig grund för uppsägning. 

Gratis mall för turordningslista

Ett enkelt dokument för att sätta upp turordningslista i företaget. Ladda ner gratis:

Ladda ner: Mall turordningslista

Hitta bästa företagslånet

Letar du företagslån? Jämför!

Hitta det bästa företagslånet för dig och ditt företag genom att använda en jämförelsesajt, exempelvis Lendo. De hittar bästa räntan och bästa villkoren för dig.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.