Tjäna pengar med Google Adsense

Google Adsense är det vanligaste, mest populära och i många fall bästa sättet att tjäna pengar på din hemsida. Ofta är en kombination av affiliates och adsense den mest lönsamma strategin och en vi använt oss framgångsrikt av. På denna sida djupdyker vi i Googles verktyg och förhoppningsvis kan det hjälpa dig avgöra om det är något även för dig.

Vad är Google Adsense?

Snabbt förklarat är det ett superenkelt sätt att låta Googles och deras samarbetspartners annonsera på din hemsida. Annonserna och deras innehåll sköts av Google och de optimerar dem för att du, att därmed dom, ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Vilka annonser som styrs beror på många olika saker och inte endast det många tror sökhistorik, även om det är det viktigaste. När någon sedan klickar på en av annonserna får du betalt för det. Ja, du får betalt för varje klick!

Hur gör jag?

Du behöver först och främst registrera dig på Google Adsense. Det är enkelt och går fort. Sedan behöver du lägga till den eller de hemsidor du vill annonsera på. När dina sajter blivit godkända, vilket kan ta upp till 14 dagar, kan du börja skapa de annonsformat du vill ska synas. Google rekommenderar alltid responsiva annonser och det gör vi också i de flesta fall, men var noga med att de inte förstör din webbdesign.

För varje annons kommer du få en html-kod som du lägger in på de platser där du vill att just den annonsen ska synas. När det väl är gjort syns de direkt och du kan börja tjäna pengar! Det finns även en funktion där du helt låter verktyget scanna och analysera din sida och avgöra var och när annonser ska synas. De kallas för auto-ads och du kan välja att både reglera dem något eller inte alls.

Kan jag styra annonsernas innehåll?

Både ja och nej. Du kan inte helt välja exakt vilka annonser som ska synas men du kan välja att exkludera vissa branscher. Vi tillåter exempelvis inga annonser av sexuell karaktär och har valt att blockera alla dom. En god idé är att blockera typer som kan förstöra intrycket av din hemsida.

Normalt sett visas dock annonser som passar med innehållet och ämnet på din hemsida, det ser Google till.

Det här MÅSTE du tänka på!

En oerhört viktig sak att tänka på vad det gäller adsense och Google rent generellt är att de är stenhårda med sina regler. Bryter mot dem är risken att ditt adsense-konto blir spärrat eller att din sajt försvinner från sökmotorn. Helt utan förvarning och ingen chans att få komma tillbaka. Så var riktigt noga med att efterfölja deras regler och uppdatera dig om några nya är på väg in. Dessa gäller alltid:

  • Klicka ALDRIG på dina egna annonser. Och be aldrig någon kompis att göra det heller. Google är sjukt smarta och kommer upptäcka varje försök till detta. Och då åker du ut!
  • Annonsera inte för mycket. För många annonser på en och samma sida anses spammigt (och det är det ju). Tre brukar anses vara max så håll dig till det. Kombinera med affiliate-annonser eller egensålda varianter om du vill ha fler, men vi rekommenderar det inte.
  • Lägg annonserna enligt riktlinjer. Se till att följa Googles rekommendationer och riktlinjer för var annonser får placeras och inte. Pop-ups är en mycket dålig idé t.ex. Se också till att hålla dig uppdaterad för förändringar kan ske. Förut var exempelvis annonser ”above the fold” på mobiler strängt förbjudna medan de idag faktiskt är helt ok och inkomstbringande.

Till sist, rekommenderar vi det eller inte?

Svaret är kort och gott ”JA”. Alla dagar i veckan. Det är det snabbaste och enklaste sättet att tjäna goda pengar på din hemsida. Dessutom finns massa tips och trix om hur du gör överallt på nätet så om du fastnar någonstans finns det alltid hjälpa att få. Kanske inte av Googles support då de är aningen för stora för att vara snabba med att svara småspelare som oss, men av andra adsense-älskare där ute.

Komplettera Adsense med ett Affiliatenätverk
Registrera dig på Adrecord och skapa samarbeten med lämpliga partners för att på så sätt öka dina intäkter än mer. Du får provision på alla försäljningar du skapar åt dem.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.