Tjäna pengar på din hemsida

Har du en riktigt bra hemsida men tjänar inga pengar på den? Då ger vi några tips på hur du kan dra in lite eller faktiskt ganska mycket extrapengar på din sajt. Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro.

4 tips på hur du kan tjäna pengar på din webbplats

En bra sak är givetvis att redan när du bygger dig sida fundera på om du vill tjäna pengar på den och i så fall hur du ska göra det. Det finns många sätt att optimera sina intäkter och att tänka till kring layouten och hur den ska spela med de inkomstbringande delarna är viktig. De fyra tipsen nedan handlar dock om typer av sätt du kan dra in pengar på din hemsida.

1. Annonser via Google Adsense

Ett av de i särklass enklaste och bästa sätten att tjäna pengar på sin hemsida är att implementera annonser via Googles verktyg Adsense. Det är gratis att registrera sig och det är även gratis att använda verktyget. Genom verktyget låter du helt enkelt Google lägga upp lämpliga annonser åt dig på de platser du själv väljer att de ska visas. För varje gång någon sedan klickar på din annons får du betalt, så kallas CPC (Cos Per Click). Vad du får för varje klick varierar stort och har att göra med en rad faktorer, bland annat din hemsidas popularitet och ämne.

Annonserna kommer i massa storlekar och former och kan visas som text, bilder, videor eller interaktiva annonser. Du kan själv välja storlek men du kan också låta Google anpassa dem. Deras verktyg är så komplext idag att de oftast kan avgöra vilken typ av annons som passar bäst.

Implementera Googles annonsverktyg

Börja med att registrera dig och din hemsida. Hemsidan måste du sedan verifiera genom att lägga in en kod på den. Det kan du göra antingen via en plugin (beroende på ditt CMS) eller genom att lägga in den globalt. Be en/din webbutvecklare göra det om du känner dig osäker.

När du sedan skapar dina olika annonser får du också en kod för den. Den lägger du in på ställen där du vill att annonsen ska synas, se gärna exempel på denna sida. Du kan också välja att låta Google fritt välja var dina annonser läggs upp. Det kan vara effektivt men också förstöra en del av helhetsintrycket. Så välj med omsorg.

2. Bli en Affiliate

Ett väldigt populärt sätt att tjäna pengar på sin hemsida är att bli en så kallad affiliate. Det innebär att du driver trafik åt olika typer av företag och får en provision t.ex. när någon köper något av dem eller när skapar ett konto hos dem. Provisionens storlek sätts av företaget.

För att bli en affiliate behöver du gå med i ett affiliatenätverk, eller helst ett par. Ett par av de bästa för den svenska marknaden är Adtraction och Adrecord. Först måste nätverket godkänna din hemsida så det är viktigt att den är klar. När det väl är klart kan du börja ansöka om att gå med i olika program och när du är godkänd av dem kan du börja lägga upp annonser på lämpliga ställen på din hemsida.

Ett exempel på bra placering är om du skriver en artikel om byggmaterial så lägger du in annonser eller en smart länk till en bygghandel där. Ekonomisajten.com är ett exempel på en webbplats som använder sig av affiliates för att tjäna pengar.

Läs gärna vårt omdöme av Adrecord.

3. Sponsrade inlägg

Ett vanligt sätt att tjäna pengar är att tillåta sponsrade inlägg från andra aktörer. Det är helt enkelt ett inlägg som på ett mer eller mindre diskret sätt göra reklam för dem och deras produkter eller tjänster, samt en länk till platsen där den kan inhandlas.

Du kan antingen själv skriva artikeln för att säkerställa att den passar för din hemsida eller så kan företaget du samarbetar med göra det. I det senare fallet är det viktigt att se till att den verkligen anpassar sig till helhetskänslan på din webbplats för annars är risken att du förstör förtroendet för den.

Det är vanligt att företag själva kontaktar en för att annonsera på detta sätt men om du vill få bra och välbetalande kunder är det bästa att själv kontakta dem och erbjuda ett samarbete. Hur mycket du kan ta betalat beror helt på din hemsidas karaktär, hur populär den är och vilket företag som vill ha det sponsrade inlägget. Har du knappt några besökare alls än är det troliga att det endast blir företag som vill köpa länkar som nappar.

4. Sälja annonsplatser

Både Google Adsense och Affiliates är ju ett sätt att sälja annonsplatser men du kan också försöka sälja dina platser direkt till företag. Det kräver ofta att du har en nischad hemsida och ganska många besökare. Du kan sälja både länkar och olika typer av banners och ta betalt på ett flertal sätt:

  • Ta betalt för att visa annonsen. Du sätter en fast kostnad beroende på placering av den. Annonsplatserna på din hemsida är värda olika mycket. Exempelvis är en banner högt upp värd mer än plats i sidopanelen.
  • Ta betalt för antalet visningar. Du kan alltså ta betalt efter hur många gånger som annonsen visas. Det vanligaste är att då ta betalt per 1000 visningar.
  • Ta betalt per klick. Precis som med Google Adsense kan du välja att kunden får betala ett visst belopp per klick. Värdet på varje klick bestämmer ni tillsammans och beror helt på vad kunden säljer för vara eller tjänst och vad varje klick är värt för dom
  • Ta betalt per lead. Du tar betalt liksom en affiliate, det vill säga efter det att din annons lett din besökare till ett köp på din kunds hemsida. Här måste kunden själva sätta upp spårningen av köpet för att du ska veta att ett köp verkligen gått igenom.

Vill du testa detta sätt är det bara att sätta dig och maila eller ringa till kunder du vill sälja till. Var nog med att ta med all viktig statistik och detaljer kring din hemsida för att de ska förstå vad det kan generera för dem. Lycka till!

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.