Kompanjonsavtal – gratis mall och tips

Ett kompanjonsavtal Àr detsamma som ett samarbetsavtal och kan skrivas för egentligen vad som helst dÀr tvÄ eller fler parter ska arbeta tillsammans. Parterna kan vara bolag, organisationer eller tvÄ privatpersoner. Ja, allt typer av konstellationer.

Ett avtal av denna sort krÀver inte ett skriftligt underlag, utan det rÀcker gott med muntligt. DÀremot rekommenderar vi starkt att upprÀtta det skriftligen för att undvika eventuella konflikter i framtiden. Genom ett kompanjonsavtal styr ni villkoren för partnerskapet och det blir svÄrare att ifrÄgasÀtta innehÄllet i det i framtiden.

AktieÀgaravtal v/s kompanjonsavtal

GÀller det ett aktiebolag bör ni dock skriva ett aktieÀgaravtal istÀllet och vi rekommenderar dÄ att ni sÀtter alla villkor för ert kompanjonskap i det.

Ett aktieÀgaravtal, eller motsvarande variant för andra bolagsformer, Àr inte detsamma som ett kompanjonsavtal. DÀremot Àr det enkelt att lÀgga till alla delarna i aktieÀgaravtalet och det Àr normalt att göra sÄ att det fungerar som bÄde och. Det finns dock inga krav pÄ det utan de Àr i sitt grundutförande tvÄ skilda saker.

Ladda ner gratis mall

Vi erbjuder en enkel och gratis mall i Wordformat som du kan ladda ner nedan. Vill ni ha professionell hjÀlp med att skriva ett kompanjonsavtal rekommenderar vi varmt Lexly, de har rÀtt mallar för ÀndamÄlet och en mycket bra support som stÄr stand-by. Det Àr en relativt liten kostnad för att kÀnna sig trygg i sitt partnerskap.

Ladda ner wordmallGratis!

TIPS! Skriv ditt kompanjonsavtal online istÀllet

Vill du ha hjĂ€lp med att skriva ett korrekt och riktigt proffsigt aktieĂ€garavtal kan du ta hjĂ€lp av Lexly – dĂ€r du kan skriva avtal online med support av en jurist. Med ett korrekt avtal sĂ€kerstĂ€ller ni att alla lagar och regler följs, vilket i vĂ€rsta fall kan orsaka kostsamma tvister i framtiden. 

Vanliga frÄgor om kompanjonsavtal

Varför ska man skriva ett kompanjonsavtal?
Kompanjonsavtal anvÀnds för att definiera de rÀttigheter och skyldigheter som parterna i en affÀrsrelation/kompanjonskap har. Det hjÀlper till att skydda parternas separata intressen och skapar en tydlighet, som Àven kan anvÀndas vid eventuella tvister.

Vad bör finnas med i avtalet?
Det finns inga lagar som styr hur ett kompanjonsavtal ska formuleras. DÀremot bör alltid delar som tydliggör vad respektive part ska utföra. Det bör ocksÄ finnas med punkter om pris, ÄngerrÀtt, leveransvillkor, betalningsvillkor och vad som sker vid en eventuell tvist.

Kan ett kompanjonsavtal vara muntligt?
Ja, det kan det. Vi rekommenderar dock starkt att man alltid upprÀttar ett skriftligt avtal dÄ ett muntligt, och delarna som ingÄr i det, kan vara vÀldigt svÄrt att bevisa.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.