Göra marknadsundersökning – 7 perfekta tillfällen

Det finns många bra anledningar till varför man kan eller bör göra en marknadsundersökning. Grunden i den är att du ska få en djupare förståelse för hur andra ser på din verksamhet. Vad vet det om den och hur känner de inför den? Genom att få den förståelsen ökar dina möjligheter till att generera fler affärer flera gånger om, bland annat genom att du efter en marknadsundersökning kan skapa mer träffsäker marknadsföring.

Varför ska vi göra en marknadsundersökning?

En marknadsundersökning är helt enkelt ett verktyg som tar reda på hur era och era konkurrenters kunder tänker och vad ni kan göra för att möta dem och deras behov på bästa sätt. Visar det sig exempelvis att kunderna värderar kundservice mest av allt kan ni lägga större fokus på att skapa en riktigt bra support och i ett senare marknadsföra er ”fantastiska kundservice som kunderna ger högsta betyg.” Marknadsundersökningen hjälper er och ert företag med ett välgrundat underlag som gör det lättare att fatta rätt beslut för företagets riktning och/eller kommande satsningar. Den hjälper er också att förstå hur ni står er gentemot era konkurrenter och vad som krävs för att ni ska gå ikapp, gå om eller fortsätta vara framför dem i framtiden.

Läs även: Tjäna pengar på din hemsida

Då är det bra med en marknadsundersökning – 7 perfekta tillfällen

  1. När företaget ska lansera en ny produkt eller tjänst. Se till att göra en undersökning som reder ut om det finns plats på marknaden och om varan eller tjänsten har tillräckligt stor efterfrågan.
  2. Inför satsningar på för företaget nya marker. Vill ni etablera er i en ny stad eller införa ett nytt segment i verksamheten? För en etablering i nytt område – gör en lokal marknadsundersökning. För ett nytt segment – gör en lokal eller nationell undersökning.
  3. När ni är sugna på eller behöver höja priserna ganska markant. Höj inte priser utan att först undersöka vilken påverkan det kan få på försäljningen. Det gör ni genom att få koll på kundernas betalningsvilja av det som ni erbjuder.
  4. När ni vill ta en mer självklar plats i era kunders hjärtan. Ta reda på hur nöjda er kunder är och om de känner en lojalitet mot ert företag och varumärke.
  5. När ni är helt nya på marknaden. Gör en undersökning för att få en bild av vilken plats ni bör ta på marknaden och hur ni kan skapa ett varumärke och en produkt som lockar över kunder från konkurrenterna.
  6. För att förstå er position på marknaden. Osäkra på hur er position är på marknaden och hur ni uppfattas jämfört med era konkurrenter? Gör en marknadsundersökning för att ta reda på det.
  7. När ni har genomfört en kampanj av något slag. En av de viktigaste sakerna en marknadsförare har att göra är att mäta resultatet av det arbete som har gjorts. Mät hur kampanjen gick. Kan handla om såväl konverteringar som uppfattning av varumärket.

Effekten av en undersökning

En marknadsundersökning ger er som företag ett bättre underlag för att skapa vassa och effektiva marknadsinsatser. Undersökningen ger en insyn i konsumenternas preferenser, vilka målgrupper som passar er bäst och är enklast att nå, under vilka perioder ni kan förvänta er starkare eller svagare försäljning samt hur mycket kunderna är villiga att betala. Bland en hel del annat viktigt om ditt företag och marknaden ni verkar på.

Letar du kommunikationsplan? Ladda ner gratis här.

Hitta bästa företagslånet

Tips! Spara med Lendo!

Ett företagslån ska alltid gå till insatser som stärker företaget. En marknadsundersökning är ett perfekt sådant tillfälle. Hitta bästa och billigaste lånet med Lendo.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.