Volontäravtal

Ett volontäravtal är ett avtal mellan en person som vill göra volontärarbete och en organisation eller en person som behöver hjälp med något. Volontärarbete innebär att man ger sin tid och kunskap frivilligt och utan att få betalt för det.

Ett volontäravtal är inte det samma som ett anställningsavtal och det finns viktiga skillnader mellan de två. En person som är volontär har ingen anställning och får inte betalt för sitt arbete, medan en anställd person har en formell anställning och får betalt för sitt arbete. Ett volontäravtal kan också vara mer flexibelt än ett anställningsavtal, eftersom man som volontär oftast har friare schemalagda tider och kan välja hur mycket tid man vill lägga på volontärarbetet.

Hur fungerar volontäravtal?

När man skriver på ett volontäravtal, så avtalar man om att man vill hjälpa till med vissa uppgifter för en viss organisation eller person. Det kan handla om att delta i olika projekt, hjälpa till med administration eller att ge stöd och hjälp till andra människor. Det är viktigt att man läser igenom volontäravtalet noga innan man skriver på det, så att man förstår vad som gäller och vad man får och inte får göra som volontär.

Det är viktigt att man läser igenom volontäravtalet noga innan man skriver på det, så att man förstår vad som gäller och vad man får och inte får göra som volontär. Det kan också vara bra att få hjälp av någon annan att läsa igenom avtalet, så att man är säker på att man förstår allt som står där.

Vilka krav finns det på avtalet?

Ett volontäravtal kan vara skriftligt eller muntligt, men det är alltid bra att ha det skriftligt så att man har något att hänvisa till vid eventuella tvister. Det är också viktigt att man har en överenskommelse om hur länge man kommer att vara volontär och hur mycket tid man kommer att lägga på volontärarbetet.

Det finns ingen lag som säger att man måste ha ett volontäravtal, men det är en bra idé att ha ett så att båda parter vet vad som gäller. Volontärarbete är ett bra sätt att få erfarenhet och lära sig nya saker, och det kan också vara ett bra sätt att träffa nya människor och göra en insats för världen.

Läs även: Anställningsavtal

TIPS! Skriv avtal online!
Hos Lexly
kan du skriva fler olika typer av företagsavtal online, som är garanterat juridiskt korrekta. Det sparar både tid och pengar åt dig som företagare då det går fort och du slipper dyra juristbyråer. Fyll i deras formulär och de genererar automatiskt ett tillförlitligt dokument till dig. Försäkring ingår alltid.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.