Vad är A-skatt?

A-skatt är en skatt som anställda betalar men som arbetsgivaren betalar in till Skatteverket och sedan drar från den anställdes lön.

A-skatt är samma sak som anställningsskatt

Alla arbetstagare i Sverige ska betala inkomstskatt på den lön som de tjänar. Inkomstskattens rätta benämning är anställningsskatt vars förkortning i sin tur är A-skatt. A-skatt är med andra ord samma sak som inkomstskatt. Skatten betalas in direkt av arbetsgivaren och dras på den anställdes lön vilket också ska framgå av det lönebesked företaget skickar ut. A-skatten är en betalning för sociala avgifter.

Läs även: Vad är a conto?

SA-skatt vid särskilda tillfällen

Det går att, för en person som har A-skatt, ansöka om att istället få en så kallad SA-skatt. Det är en särskild anställningsskatt. Det betyder att ens arbetsgivare betalar in A-skatten till Skatteverket medan man själv får betala in det som avdragen inte täcker. Man kan beviljas kvarskatt i dessa fall:

  • Om man har en utländsk arbetsgivare som saknar fast driftställe i Sverige
  • Ifall man är delägare i ett handelsbolag eller i ett kommanditbolag.
  • Om man har ett företag som inte än erhållit sin F-skattsedel eller av någon anledning inte är godkända för en.
  • Ifall man ska betala in skatter som skatten från arbetsgivaren inte täcker. Exempelvis skatt på kapital eller fastigheter.

Vanlig frågor om A-skatt

Vad gäller för pensionärer?

Pensionärer betalas i normalfall även de A-skatt på sin lön (pension).

Vad gäller för enskild firma?

De som driver en enskild firma och tar ut lön genom den betalar istället FA-skatt.

Vad heter det på engelska?

Det heter antingen employee tax eller income tax

TIPS!

Spara tid och pengar genom att skapa dina företagsdokument online. Hos Lexly hittar du juridiskt korrekta mallar för att starta och driva företag – billigt.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.