Vad är aktiekapital?

Aktiekapital är de finansiella medel som ägarna av bolaget (aktieägarna) har satt in i det.

Hur bygger man aktiekapital?

När man ska starta ett aktiebolag måste de olika ägarna skjuta till medel i bolaget. Beloppet är valfritt men lägsta belopp är 25.000:- för privata aktiebolag och 500.000:- om det ska vara ett publikt sådant. När de olika ägarna skjuter till pengar får de aktier i utbyte, vilket också blir deras bevis på att de är delägare. Kapitalet som investeras i bolaget kan både vara kontanta medel och så kallad apportegendom*.

*Apportegendom är tillgångar som används som betalning för aktier i ett bolag. Apportegendom är inte samma sak som pengar. Det måste stå i stiftelseurkunden att detta är tillåtet för att det ska vara okej. Läs mer på Bolagsverket.

När man tillför aktiekapital till ett bolag ska banken utfärda ett likvidintyg som bekräftar att de insatta medlen gäller just det. Intyget ska skickas in till Bolagsverket för registrering.

Vad är lägsta aktiekapital för privata aktiebolag?

Idag behöver man endast lägga in 25.000:- när man startar ett aktiebolag. Tidigare har gränsen gått både vid 50.000:- och 100.000:-. Det är obligatoriskt att ha ett aktiekapital för aktiebolag.

Går det att öka på kapitalet?

Ja, det går det. Det kan man göra antingen genom nyemission eller fondemission.

Går det att minska aktiekapital?

Ja, det går det. De vanligaste anledningarna till att man vill göra det är för att täcka en förlust eller för att köpa ut andra ägare i bolaget. När man minskat aktiekapitalet får man loss medel för att lösa skulder, göra investeringar eller kanske köpa ut någon alla alla övriga ägare.

Det är viktigt att vara medveten om att det inte är en enkel sak att minska sitt aktiekapital. Har bolaget ingen intern redovisningsexpertis så är det en mycket god idé att anlita extern hjälp. Minskningen kommer dessutom med största sannolikhet att bolagets skatt vilket gör experthjälpen än viktigare.

Får man använda insatt aktiekapital?

Ja, det kan användas för inköp av fast egendom. Det är dock viktigt att tänka på att om man använder mer än 50 % av aktiekapitalet så kommer ägarna bli personligt ansvariga för eventuella skulder bolaget tillskansat sig.

Vad heter det på engelska?

Det heter ”share capital”

BEHÖVER DU FÖRETAGSLÅN?
Är du i behov av företagslån för att investera i ditt aktiebolag? Använd dig då av en låneförmedlare som snabbt och enkelt hittar bästa möjliga lån för dig och ditt företag. Två av de bästa på marknaden är Lendo Företagslån och Creddo. De är båda gratis att använda och då du inte binder dig till något har du inget att förlora. Dessutom sparar du tid och undviker massa onödiga kreditupplysningar genom UC.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.