Vad är balansomslutning?

Det är summan tillgångar eller summan av skulder och eget kapital i ett bolags balansräkning.

Balansomslutning redogör sidorna av en balansräkning

Ett företags balansräkning delas alltid upp i två olika sidor där den ena visar dess tillgångar medan den andra visar dess skulder. De olika sidorna benämns normalt sett som tillgångssidan och skuldsidan där företagets eget kapital är en del av skuldsidan. Det är summan av tillgångarna eller summan av skulder och eget kapital som är det som kallas för balansomslutning.

Tillgångar och skulder ska balansera

Inom bokföring är en av grundprinciperna att summan av ett bolags tillgångar ska vara lika stor som skulder och eget kapital. Det är också därför det kallas för just balansomslutning.

Vilken nytta gör en balansomslutning?

En balansomslutning är till för att skapa sig en bra bild över bolagets olika tillgångar och dess skulder. Det är faktiskt inte mer än så. Den är exempelvis inte en grund för en värdering av bolaget då en balansomslutning inte säger så mycket om dess ekonomiska ställning, det är bara en bild av skulder och tillgångar vid en given punkt. Det som istället ligger till grund för en företagsvärdering är sådant som:

  • soliditet
  • omsättning
  • likviditet
  • räntabilitet

Läs även: Årsredovisning – gratis mall och lite bra att veta

Hitta bästa företagslånet

Letar du företagslån? Jämför!

Hitta det bästa företagslånet för dig och ditt företag genom att använda en jämförelsesajt, exempelvis Lendo. De hittar bästa räntan och bästa villkoren för dig.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.