Vad är beställningspunkt?

En beställningspunkt berättar när det är dags att beställa nya varor till det befintliga lagret.

Beställningspunkt är tid för beställning

Beställningspunkt är ett begrepp och en term som används inom lagerplanering. Det är den tid eller punkt då det är tid för ett företaget att gör en beställning av nya produkter för att fylla på lagret. När man hanterar ett lager brukar det finnas en förbestämd kvantitet av varor då det är dags att beställa nya, det vill säga när lagret sjunkit till en viss nivå. Det är den nivån, eller rättare sagt tidpunkt när den inträffar, som är en beställningspunkt.

Läs även: Fler företagstermer

Hur beräknar man när beställningspunkten inträffar?

Det vanliga är att man fastställer en beställningspunkt utefter hur förbrukningen vanligtvis ser och leveranstid för de nya varorna. Leveranstid i sin tur är tiden som går mellan beställning och leverans, vilket är rätt självklart men ändå behöver tas upp i sammanhanget. Den tiden är nämligen viktig att ha med sig.

En annan beräkning man bör göra för att fastställa beställningspunkten är hur förbrukningen kan förväntas se ut under ledtiden, det vill säga hur mycket som kommer gå åt av den specifika varan från det att man beställer nya varor tills det att de kommit fram till lagret. Ta även gärna med ett säkerhetslager för att ha laget vid oväntat hög försäljning eller för att känna sig trygg med en stabil lagerhållning även under leveransförseningar.

Så här ser därför formeln för beställningspunkt ut: Beställningspunkt = Förbrukning under ledtiden + Säkerhetslager

Hitta bästa företagslånet

Öka på lagret? Jämför företagslån!

Hitta det bästa företagslånet för dig och ditt företag genom att använda en jämförelsesajt, exempelvis Lendo. De hittar bästa räntan och bästa villkoren för dig.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.