Vad är A conto?

A conto är en form av delbetalning som oftast görs genom en förskottsinbetalning för en tjänst eller vara.

A conto utgör underlag för en delbetalning

När man talar om en betalning så menar man en delbetalning. Normalt sett en förskottsbetalning. När man talar om fakturering betyder det att slutregleringen av betalningen görs i samband med slutbetalningen. En a conto-faktura kan därför ses som ett underlag för en delbetalning i väntan på slutfakturering. Slutfakturering görs normalt när arbetet som betalningen avser är slutfört. Det eller de belopp som fakturerats a conto redovisas och avräknas i uppdragets slutfaktura.

Höga summor eller långa uppdrag

A conto är vanligast för uppdrag som antingen pågår under en längre tid eller där den totala kostnaden har ett högt slutbelopp. Vi den typen av uppdrag kan det, för både säljare och köpare, vara betryggande med delbetalningar. Säljaren kan erhålla ett förskott på ett större jobb och köparen behöver inte betala förrän beloppet är färdigställt. Ett exempel kan vara när en entreprenör ska genomföra en större renovering och behöver köpa in material eller när en webbyrå ska bygga en tidskrävande ny hemsida åt ett företag.

Läs även: Det gäller vid förfallna fakturor

A-conto och momsredovisning?

A conto-betalningar är normalt sett med moms. Den ska redovisas den period som betalningen genomförs.

Vad heter det engelska?

Det heter ”On account”

TIPS!

Spara tid och pengar genom att skapa dina företagsdokument online. Hos Lexly hittar du juridiskt korrekta mallar för att starta och driva företag – billigt.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.