Bestrida faktura

Att handla något på faktura är ofta skönt. Då slipper du betala innan du fått varan och kan kontrollera den innan du betalar för den. Det kan ju också vara så att ditt konto är tomt för dagen men att du behöver varan direkt och betala den senare. Då fakturor ofta ska betalas inom 30 dagar köper du dig på så vis lite tid. Men bekvämligheten till trots, ibland kan du behöva bestrida faktura.

Börja med att kontrollera fakturan

När du väl får hem fakturan eller skickad den till dig via mail är det viktigt att du kontrollera att allt stämmer med den, och jämför fakturan produktbeskrivning med varan du fått. Kontrollen ska du göra av främst två skäl:

 • Att beloppet på fakturan stämmer med det du ska betala, och det pris du fått bekräftat.
 • Att fakturan inte är en bluffaktura och att du därmed råkar betala till någon som du inte handlat av. Bluffakturor ser oftast professionella ut så var noggrann.

Om du efter kontroll anser att det är något fel med fakturan kan du bestrida och gör det i sådant fall snarast möjligt. På den här sidan förklarar vi hur det fungerar och lite närmare om när du bör göra det.

Då kan du behöva bestrida en faktura

Det finns några tillfällen när du kan komma att behöva bestrida en faktura. De kan sammanställas enligt nedan.

 • Du har fått hem fel produkt. Eller något du inte alls beställt.
 • Det är något fel på fakturan. Exempelvis att den visar fel produktpris eller fel antal beställda varor.
 • Du fått hem något du tackat nej till, exempelvis efter samtal med telefonförsäljare eller säljare på stan.
 • När du har fått en faktura men inte det du beställt.
 • När varan är defekt eller har något annat fel på sig.

Så går du tillväga för att bestrida faktura

Det i särklass bästa och säkraste sättet att bestrida en faktura på är att gör det via mail. På så vis har du bevis på att du gjort det och förhoppningsvis en bekräftelse på att ditt mail mottagits. Men ring gärna först för att stämma av med säljaren, många gånger löser sig problemet snabbt över telefon. Men vill du ha det svart på vitt från början så maila direkt och lägg in att du önskar läskvitto eller leveranskvitto.

Tänk även på att bestrida fakturan så snart du har möjlighet för att undvika eventuella påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor.

Det här bör ditt bestridande innehålla

 • Vilken faktura det gäller så att säljaren snabbt kan kolla upp det. Skicka med fakturanummer, fakturadatum och kundnummer om du har ett sådant.
 • Information om att du önskar bestrida fakturan som du fått.
 • En tydlig och korrekt beskrivning av vad som inte stämmer med fakturan.
 • En bifogad kopia på fakturan om möjligt. Det går bra att fota av den om den kommit i pappersform.

Se sedan till att du sparar alla dina och säljarens mail om det skulle uppstå konflikt framåt. Då är det bra att du har all korrespondens att hänvisa till.

Rättslig grund

Det krävs att du har så kallad rättslig grund för att kunna bestrida en faktura. Det betyder i korta ordalag att köparen med stöd av köplagen upptäckt sådana fel med varan att betalningsansvar upphör. Har du inte rättslig grund bör du inte ge dig in i sådant här typ av ärende så tänk efter noga innan du gör det. Se listan längre upp i artikeln för vägledning om vad som kan anses vara rättslig grund i ditt fall.

Det sker efter bestridandet

I de allra flesta fall löser det sig direkt efter att du pratat med leverantören då det oftast är måna om att hålla en god service och få nöjda återkommande kunder. Men ibland blir det ju inte så. Om du då inte betalat fakturan riskerar du att få ett inkassokrav, eftersom leverantören skickat ärendet till ett inkassobolag för att kräva in betalning. Då är det viktigt att du bestrider även den fakturan direkt så du minimerar risken att hamna hos kronofogden.

Läs även: fakturamall

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.