En hushållsbudget kan vara ett stort hjälpmedel för att få kontroll på sin privatekonomi och få lite mer lugn i vardagen. Budgeten gör att du får bättre ordning på din och hela familjen inkomster och utgifter, och på så vis kan känna dig mer säker på att pengarna räcker varje månad.
Vad är en hushållsbudget?
Det är lätt att tro att en hushållsbudget endast är till nytta för hushåll med låga eller medellåga inkomster, men den är absolut till hjälp för alla. Genom att upprätta en budget ser du till att hushållet aldrig lever över sina tillgångar och får ett underlag om hur, var och när som pengarna kan spenderas. Det ger också en bra överblick över hur mycket hushållet kan spara och därmed hur mycket som kan investeras i exempelvis fonder för framtiden och till barnen.
Läs även: Halva fondavgiften med SAVR
Det går att göra både kortsiktiga och långsiktiga budgetar men det bästa är att skapa en mer lång tidshorisont, exempelvis ett år.

Tjäna mer med SAVR!
SAVR är företaget som halverar fondavgifterna och tjänar mer pengar åt dig som kund. Välj bland över 1600 rabatterade fonder som ger dig mer i kassan och i pension. Det är gratis att öppna konto.
Hur fungerar mallen för hushållsbudget?
En budget kan givetvis uppföras på massa olika sätt. Genom papper och penna, avancerade onlineverktyg eller diverse appar. Vi föredrar en excelmall. Den ger en bra och tydlig överblick och räknar, om den är skapat korrekt, ut alla delar precis lika bra som ett dyrt program.
Ladda ner: Hushållsbudget i Excel
1. Se till att få koll på alla inkomster
Första steget är att göra en uppskattning om dina och eventuellt övriga i hushållets inkomster. I alla fall alla de som är med och betalar räkningar och diverse inköp. Den här delen består av lön, pension samt andra typer av ersättningar. Försök att inte räkna med aktieutdelningar, inkomst av kapital och andra mer osäkra poster. Du skapar en budget för att få en trygghet och bör därför endast ta med inkomster som du vet med säkerhet att du kommer att ha.
2. Se till att få koll på alla utgifter
Nästa steg är lite med arbetssamt, att gör en uppskattning över hushållets olika utgifter. Ett bra tips är att du och övriga i hushållet går igenom bankutdragen och därmed snabbt kan se vilka fasta kostnader som ni har, som hyra, räntekostnader och olika abonnemang. Idag är kontoutdragen dessutom ofta kategoriserade så det går också att enkelt få en blick över andra inköp och räkna ut nåt slags snitt över dem. Hur mycket lägger ni på mat, kläder och nöjen varje månad och år?
De utgifter som inte är fasta och återkommande kallas för rörliga. Till dem hör ovan nämnts mat, resor etc. En bra riktlinje är att dessa utgifter inte ska överstiga 40 procent av de pengar som ni har att röra er med varje månad (efter avdrag av de fasta kostnaderna)
3. Kontrollera budgeten
Nu när både utgifter och inkomster är inlagda i budgeten gäller det att kontrollera om din ekonomi går ihop. Med din hushållsbudget kan du snabbt se var du behöver minska dina utgifter och var du måste göra det. Ett bra tips är också att skapa en prioriteringslista över vad ni vill lägga era pengar på och väga dem mot varandra. Är det viktigast att unna sig restaurangbesök en gång i månaden eller att ha råd med medlemskapet i golfklubben t.ex.
Går din budget ihop? Börja spara!
En rekommendation är att spara, om det är möjligt, cirka 10% av ens inkomst efter skatt. Tjänar du 25.000:- efter skatten är dragen är det alltså bra om du kan lägga undan 2.500:- av dem. Det första steget i ditt sparande bör vara att skapa en buffert för oväntade utgifter, exempelvis om diskmaskinen där hemma går sönder eller om du akut behöver gå till tandläkaren. Den bufferten brukar man säga bör uppgå till en månadslön.
När du har sparat upp till bufferten, på ett vanligt sparkonto du lätt kan ta ut pengar ifrån, är det dags att börja spara för framtiden. Det gör du bäst genom fonder på exempelvis Avanza. Läs på om vilka fonder som passar dig och din ekonomi bäst på deras hemsida.

Tjäna mer med SAVR!
SAVR är företaget som halverar fondavgifterna och tjänar mer pengar åt dig som kund. Välj bland över 1600 rabatterade fonder som ger dig mer i kassan och i pension. Det är gratis att öppna konto.