Bästa fonder 2021

Morningstar har utsett de bästa fonderna 2021 och vinnarna av Morningstar Fund Awards inom en rad olika kategorier. Ta gärna inspiration från deras lista när du själva ska handla fonder framöver.

Morningstar Fund Awards utser återkommande de bästa svenska fonderna och fondbolagen. De bedöms alla efter risk och avkastning där avkastning bedöms efter de senaste 1,3 och 5 åren medan risk utifrån 3 och 5 år. Alla vinnande fonder kan du handla hos exempelvis Avanza eller med rabatt hos Savr.

Läs även: Investera i fonder eller amortera på bolån?

Bästa Sverigefond 2021 – Spiltan Aktiebolag Stabil

Motivering enligt Morningstar:
Spiltan Aktiefond Stabil uppvisar en imponerande stabilitet. Fonden har haft samma förvaltare i Erik Brändström sedan starten 2002 och med sitt fokus på aktier med defensiva kvaliteter inom industri- finans och konsumentvaror har man presterat en stark riskjusterad avkastning under tuffa marknadsförhållanden.

Övriga nominerade: Enter Sverige Pro, Skandia Cancerfonden

Bästa småbolagsfond 2021 – Lancelot Avalon

Motivering enligt Morningstar:
Styrd av Erik Bertilsson lyckades den vinnande fonden leverera en avkastning på 61% SEK under ett år märkt av pandemin. Fondens portfölj är relativt koncentrerad med endast 35 innehav vid årsskiftet och flera enskilda innehav över eller nära 10% av det förvaltade kapitalet.

Övriga nominerade: AMF Aktiefond Småbolag, C Worldwide Sweden Small Cap.

Bästa Nordenfond – Skandia Norden

Motivering enligt Morningstar:
Den vinnande fonden förvaltas av Kjell Morten Hjørnevik och Øyvind Fjell på DNB Asset Management i Norge. Fonden har ett fokus på tillväxt och har slagit sin kategori och kategoriindex med stor marginal under 2019 och 2020.

Övriga nominerade:  Evli Nordic, Nordea 1 – Nordic Stars Equity.

Bästa Globalfond – Fidelity Global Focus

Motivering enligt Morningstar:
Vinnare i flera länder i år. Fonden har förvaltats av Amit Lodha sedan 2010. Den är mer exponerad mot teknik-sektorn än den genomsnittliga fonden i kategorin och det har varit en av de faktorer som lyfter denna fond.

Övriga nominerade: AMF Aktiefond Global, Folksam LO Världen.

Bästa blandfond – Sensor Sverige Select

Motivering enligt Morningstar:
Fonden förvaltas av Ulf Öster och Stefan Olofsson sedan 2009 och även Stefan Ahlfeldt sedan januari i år. Fonden vann utmärkelsen även förra året. Den hade en stark avkastning på 14% år 2020 och slog dess genomsnittliga kategori också under 2017, 2018 och 2019.

Övriga nominerade: IKC Global Flexible, IKC Sweden Flexible.

Bästa företagsobligationsfond (SEK) – SEB Corporate Bond SEK

Motivering enligt Morningstar:
Med sitt globala mandat mot Investment Grade hade fonden en avkastning på 6,6% under 2020 trots pandemin och svåra marknadsförutsättningar under året för alla ränteförvaltare. En smärre nedgång under årets första del kompenserades mer än väl under resterande del av året som avslutades med ett väldigt positivt resultat.

Övriga nominerade: Nordea Stratega Fixed Income, Spiltan Räntefond Sverige.

Handla vinnarfonderna med rabatt!
Hos Savr (annonslänk) handlar du vinnarna av Morningstar Fund Awards till lägre förvaltningsavgifter och får därmed högre avkastning över tid. Det är gratis att skapa konto och börja handla fonder!

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.