Investera eller amortera?

Funderar du på om du ska amortera på ditt bolån eller om du ska använda pengarna till att investera i aktier eller fonder istället? Båda kan vara det bästa alternativet för dig, beroende på din situation och dina förutsättningar. 2021 är det dock förmodligen bättre att investera pengarna. Vi förklarar snabbt varför.

Huruvida du bör amortera eller investera beror i huvudsak på tre saker.

  1. Hur mycket du har i skulder
  2. Hur din ränta ser ut. I detta fall bolåneränta
  3. Hur gammal du är

Under de senaste åren har bolåneräntan varit historiskt låg, under väldigt lång tid. Många har en ränta på en bit under 2 % på sina bolån vilket betyder att det är väldigt billigt att låna pengar. Det i sin tur betyder att du med största sannolikhet skulle tjäna mer på att placera dina pengar i fonder där man räknar med en genomsnittlig avkastning på omkring 8 % per år.

Det här bör ligga till grund för ditt beslut om att amortera eller investera

Hur mycket skuld du har

Man brukar säga att om man har en skuldkvot som överstiger fem så ska man amortera. Skuldkvoten är storleken på ditt lån delat med hushållets bruttoårsinkomst. Har ni ett lån på 3.000.000 och en total årslön på 960.000 kronor (80 tkr/mån)ger det en kvot på 3,125 och amortering är inte nödvändigt.

Tänk också på att det finns regler kring amortering som inte går att förhandla bort. Du måste amortera på ditt bolån om du har en belåning som är högre än 50 procent av bostadens marknadsvärde. Är belåningsgraden över 70 % ska du amortera 2 % per år på lånebeloppet. Du ska dessutom betala ytterligare 1 % om du har en skuldkvot på 4,5. Som mest kan du alltså bli tvungen att amortera 3 % av bolånet per år.

Din aktuella bolåneränta

Har du en hög ränta på ditt bolån bör du fundera på om det är värt att ta risken att investera. Du måste alltid ha medel att betala dina bolån och din månadsavgift och med en hög bolåneränta, runt 5-6 %, är förmodligen bättre att amortera istället. Detsamma gäller givetvis andra typer av lån. Ju högre ränta desto bättre att amortera.

Pressa dina räntor!
Genom Zmarta kan du pressa både dina bolåneräntor och räntor för privatlån. På så vis kan du få loss mer pengar att investera för och mer pengar på kontot i slutändan. Att pressa sina räntor då och då är alltid en bra idé!

Din ålder

Din ålder är en väldigt viktig faktor att ta hänsyn till om du ska välja att amortera eller investera. Ju yngre du är desto större är chansen att dina investeringar överstiger räntekostnaderna och ger en bra avkastning. Då t.ex. fonder har en tendens att svänga kraftigt i värde kan det vara vanskligt att välja att investera om tidshorisonten är kort men om den är lång kommer fondkontot med största sannolikhet att öka.

Det gäller också att ha möjligheten att inte sälja när fonderna precis gått ner utan istället när de gått upp under en längre period. Närmar du dig pension är det många gånger klokare att välja att amortera istället för att investera men det beror som alltid helt på din situation och dina förutsättningar.

Investera klokt och sprid dina risker

Lägg inte alla ägg i samma korg utan placera dina pengar i olika typer av sparanden och investeringar för att minska risken för stora förluster.

Aktier och fonder – Hos Avanza, Nordnet och Etoro kan du öppna konto gratis och handla aktier och fonder utan courtage (beroende på hur mkt du har innestående). Hos Savr kan du också investera i fonder, mot en lägre avgift än övriga aktörer.

Låna ut pengarLendify hjälper dig att låna ut pengar till andra privatpersoner mot ränta. Ett tryggt och smart sätt att se sina pengar växa. Givetvis med garanti.

Fondrobot – Låt avancerade robotar sköta dina fondinvesteringar så slipper du tänka på det själv. Resultaten hos bland annat Avanza, Better Wealth och Etoro är minst sagt imponerande.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.