Bitcoins – köpa eller inte?

Vi svarar på vad Bitcoins är, om de är en bra investering, var du kan köpa dem samt om det är säkert eller inte.

Vad är egentligen Bitcoins?

Bitcoin är en form av digital valuta, en så kallad kryptovaluta. Den första av sitt slag. Det är inte en klassisk valuta som trycks, liksom våra svenska kronor eller brittiska pund, utan grävs fram av individer och företag genom en mjukvara som löser matematiska problem. Det som brukar kallas för mining.

Hur och var köper jag dem?

Om du vill investera i riktiga Bitcoins finns det särskilda sidor där du kan göra det. Idag finns det väldigt bra, seriösa och trygga sidor där du kan handla som exempelvis Coinbase eller Etoro som också lagrar din kryptovaluta åt dig. Vi rekommenderar Etoro då de inte kräver att man ska lämna ifrån sig sina ID-uppgifter i samma utsträckning.

Du kan även investera i så kallade Bitcoin-certifikat hos exempelvis Nordnet och Avanza. Du äger då inte riktiga coins men certifikaten följer kursen precis och det är därmed i grunden nästan samma sak att investera i dem. Det kommer dock med något högre avgifter och en mindre ökning i risk.

Är det säkert att köpa Bitcoins?

Det är inte enkelt att svara på den frågan men det är bra att veta att Bitcoins historiskt sett vid vissa tillfällen ökat dramatiskt i värde för att kort därefter minska minst lika mycket. De som har haft ett långsiktigt sparande har dock hittills gjort en riktigt bra affär. Du ska dock vara medveten om att det kommer med en stor risk, precis som med alla andra valutor finns det inga garantier att den ens kommer ha ett värde i framtiden.

Om det är säkert eller inte är alltså en fråga om värdet snarare än att du skulle ”tappa bort” dem. Handla på Etoro eller Nordnet så sköter de den säkerheten åt dig. Förr sparade man endast ner sina Bitcoins på sin hårddisk eller usb-minnen och därmed har många gått förlorade, den risken behöver du inte utsätta dig för längre.

Hur mycket är det värt?

Bitcoins värde styrs helt av marknadens efterfrågan då det finns ett bestämt antal som kan grävas fram, närmaste bestämt 21 miljoner stycken. Idag ligger kursen (i USD) på:

crypto list

Hur ser värdestegringen ut på Bitcoins?

2016-04-05422 USD
2017-04-051.130 USD
2018-04-056.782 USD
2019-04-055.010 USD
2020-04-056.773 USD
2021-04-0558.993 USD
Total uppgång mellan 2016-04-05 – 2021-04-05 = 13.880 %

Vad kommer det bli värt då?

Om det tvista dom lärda. Det finns som som hävdar att en Bitcoin kan nå upp ända till 1 miljon dollar till 2025 medan andra inte alls är lika optimistiska. Så här ser ett exempel på en värdeanalys ut, med förmodat högsta- och lägsta värde de närmaste åren. Det ska nämnas att det inte på något sätt är en säker analys:

Ska jag köpa eller inte?

Vad gäller just Bitcoins och andra kryptovalutor kan vi inte ge dig en direkt köprekommendation. Vi kan dock nämna att du ska inte lägga alla dina sparpengar på dem utan då är det bättre att köpa stabila aktier eller fonder. Ska du ändå köpa Bitcoins bör du göra det med pengar du är okej med att förlora, då kan det bli en riktigt bra och rolig affär. Var dock beredd på att det blir en riktig berg-och-dalbana.

Vi vill återigen poängtera att det finns stora risker med att investera i kryptovalutor men om du vill ta den risken och eventuellt tjäna stora pengar tror vi du är någon av nedan listade.

Vilka ska ha med Bitcoins i sin portfölj?

  1. Kryptovalutahandlare. Du har bra koll på marknaden och är införstådd i dess risker och möjligheter. Är du kryptohandlare är förmodligen Bitcoins en självklarhet att ha i portföljen och många har blivit mycket rika av det under valutans historia.
  2. Daytraders. Bitcoins går kraftigt upp och ner från dag till dag. Är du duktig på att se mönster och att analysera rörelser finns det stora möjligheter att det här blir din stora kassako.
  3. Långsiktiga investerare. Det rör som nämnts fort på marknaden och din initiala investering kan snabbt tappa i värde. Sett över tid har dock Bitcoins gått upp rejält i värde och har du en tro på kryptovalutor kan det vara något för dig att ha i portföljen.
Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.