Ethereum – vad är det?

Allt du behöver veta om kryptovalutan Ethereum. Risker, möjligheter och hur du köper det.

Vad är Ethereum?

Ethereum är en relativt ny så kallad kryptovaluta som lanserades 2015. Trots sin unga ålder har den redan hunnit bli marknadens näst största och vissa hävdar att den faktiskt kan bli större än Bitcoins i framtiden. Ethereum är en plattform baserad på en blockkedja där flera olika valutor, tjänster och dAppar användas. Valutan som används på plattformen är Ether.

Hur och var köper jag dem?

Om du vill investera i riktiga Ethereum finns det särskilda sidor där du kan göra det. Tidigare var investeringar i olika kryptovalutor lite knepiga och du var tvungen att lagra dem själv på din hårddisk eller ett usb-minne. Nu är det enklare och du kan köpa både valutan direkt och olika certifikat av dem som helt följer priskurvan på den riktiga valutan. Exempel på sidor där du handlar med den direkt valutan är Coinbase och Etoro. Vi rekommenderar Etoro för Ethereum då de inte kräver att man ska lämna ifrån sig sina ID-uppgifter i samma utsträckning. På Coinbase finns dock fler valutor att investera i.

Du kan även investera i certifikat hos exempelvis Nordnet och Avanza. Du äger då inte riktiga Ether men certifikaten följer kursen precis och det är därmed i grunden nästan samma sak att investera i dem. Det kommer dock med något högre avgifter och en mindre ökning i risk. En stor fördel är dock att du kan handla dem på via ett ISK och att därmed behöver du inte fundera på deklaration och skatter.

Hur ser värdestegringen för Ethereum ut över tid?

Valutan handlades för under en (1) amerikansk dollar när den lanserades och har som mest kostat cirka 4000 USD i maj 2021. Värdestegringen över tid har alltså varit enorm och många spår att det bara är början och att den kommer att stiga många hundra procent till. Av kurvan kan man också se de risker som kommer med det då det efter en extrem uppgång under 2021 också fick en nästan lika extremt priskorrigering i slutet av denna kurva. Sett som en långsiktig investering har det dock varit väldigt framgångsrikt att ha Ethereum i sin portfölj.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.