Litecoin – är det en bra investering?

Litecoin är en av kryptomarknadens mest kända och hetaste valutor och tillhör en av de tio största idag. Den påminner mycket om Bitcoin och är uppbyggd på dennes valutas ursprungliga kod. Därför styrs värdet av Litecoin i mångt och mycket direkt av kursen på Bitcoin.

I jämförelse med bland annat Bitcoin och Ethereum är den dock fortfarande relativt liten och kan inte handlas som valuta eller certifikat på det traditionella börserna och handlarna, men det kan handlas på exempelvis Etoro. Det ger den en väldigt stor tillväxtpotential.

Vem ska handla med Litecoin?

Som med hela kryptomarknaden är Litecoin extremt volatil och att handla med dem innebär stora risker. Du bör därför inte investera pengar som du inte har råd att förlora. Har du dock det kan det bli en spännande resa. Vi tror att du ska vara en av dessa för att ha Litecoin i din portfölj:

  • Kryptofantast. En bra och balanserad portfölj av kryptovalutor bör definitivt ha denna valuta i den.
  • Långsiktiga investerare. Att handla med kryptovalutor är en berg och dalbana men sett över tid och i ett långsiktigt perspektiv har det varit en extremt lönsam affär.
  • Daytraders. Litecoins går upp och ner rejält dagligen och du kan därmed göra stora vinster snabbt. Det kräver dock att du är rejält inläst på marknaden och förstår dess svängningar. Ge dig inte in i detta på chans.
  • Traditionella valutahandlare. Det är inte alls en dum idé att säkra upp sin vanliga valutaportfölj med Litecoins. Det blir också allt vanligare.

Hur och var köper jag dem?

Om du vill investera i riktiga Litecoins finns det särskilda sidor där du kan göra det. Idag finns det väldigt bra, seriösa och trygga sidor där du kan handla som exempelvis Coinbase eller Etoro som också lagrar din kryptovaluta åt dig. Vi rekommenderar starkt Etoro då de inte kräver att man ska lämna ifrån sig sina ID-uppgifter i samma utsträckning.

Hur har värdestegringen varit över tid?

Upp och ner minst sagt. Men från start till mål har det varit en lönsam affär. Så här har utvecklingen varit de tre senaste åren där du enkelt kan notera att efter en extrem prisuppgång fram till maj 2021 så dök kursen rejält för att sedan börja återhämta sig något. Avkastningen för senaste 12 månaderna är dock ändå 277 %.

Bild från Etoro

Vad driver priset på Litecoins?

Vi skulle vilja säga att det är primärt tre saker som påverkar dess kurs. Litecoin är en förbättring av Bitcoins men då den bygger på samma princip är den väldigt beroende av Bitcoins kurs. Kursen styrs också av tillgängligheten där det är troligt att den kommer att påverkas positivt om den börjar erbjudas på större börsen i framtiden. Så håll koll på det. För det tredje påverkas kursen av efterfrågan och den kan variera kraftigt från dag till dag och från land till land.

Köp Litecoins via svenska Trijo
Trijo är en svensk hemsida där du enkelt kan köpa Bitcoins, Ethereum och Litecoins. De gör det lätt komma igång med sina första köp av kryptovalutor.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.