Fondrobot – automatiserat sparande

Vad är egentligen en fondrobot och vad gör dom?
Här ställer vi upp de 6 vanligaste fondrobotarna som finns på marknaden idag och går igenom vad man bör tänka på när man väljer sin fondrobot.

Vad är en fondrobot och hur fungerar dom?

En fondrobot är en automatiserad tjänst som hjälper dig att fördela ut ditt sparande och investeringar på ett billigt och enkelt sätt genom att köpa och placera i olika fonder på den inriktning och risknivå du har valt.

När du har valt din fondrobot fyller du i ett formulär där du beskriver kort vem du är som sparare och risktagare. Samt ålder, sparhorisont och tänkt månadssparande.
Du väljer sedan summa du vill sätta in och sedan sköter sig programmet av sig självt.

Luta dig tillbaka och se sedan dina pengar förhoppningsvis växa i den takt du tänkt dig!

Dynamisk eller Strategisk portfölj?

Det finns mycket man ska titta på såsom val av inriktning av bransch, räntor och policy när man väljer en fondrobot. En av de stora frågorna vi brukar få handlar om vilken typ av portfölj man ska välja, alltså dynamisk eller strategisk.

En Dynamisk portfölj passar dig som har en längre sparhorisont och som inte är rädd för stora kursrörelser. Detta görs för att maximera de långsiktiga avkastningsmöjligheterna men innebär också en större risk i många fall.
En dynamiskt portfölj investerar även i aktiefonder på både mogna aktiemarknader samt tillväxtmarknader. Dessutom kan portföljen inneha räntefonder för att skydda portföljen vid möjliga börsnedgångar.

En Strategisk portfölj är mer för dig som söker en bredare portfölj med mycket indexfonder för att optimera avkastningen och minimera risken vid större förluster. Detta är det vanligaste alternativet hos den ordinarie månadsspararen som inte gillar spänningen kring sin plånbok.

Vilken fondrobot ska jag välja?

Här nedan har vi tagit fram de 6 största fondrobotarna som finns på marknaden idag. Jag rekommenderar samtliga fondrobotar nedan men det finns några ”ups & downs” man bör fråga sig själv innan man väljer fondrobot. Hoppas denna korta sammanfattning hjälper er något i just denna fråga.

1. Avanza Auto

En av de säkraste robotarna på marknaden som även är vassa på specialutvecklade fonder. Har även egna investeringar i Avanza Auto så risk för partisk, men rekommenderar starkt. Avgift ca 0,5%, prisklass medel.

2. Lysa

Lysa är kända för att ha bra räntor och har en användarvänlig hemsida. Här begär du ett investeringsförslag utefter enkäten du svarat på när du skapar en inloggning. Jag personligen har Lysa och rekommenderar den skarpt till alla som vill spara med fondrobot. De har mycket bra förslag på uppsättning av portföljer som verkligen ligger i investerarens intressen, och ger resultat.

3. Opti

Opti siktar in sig på mer svenska fonder och en del råvaror. Om man jämför Opti med Lysa kan man se en högre avgift hos Opti. Var alert och försök pricka in kampanjerna på dessa. Jag kan starkt även rekommendera Opti som ligger oerhört tätt efter Lysa i min personliga stege.

4. Better Wealth

Better Wealth är för dig med lång sparhorisont, helst 25 år och framåt då fondportföljen alltid har en del räntebärande papper som innebär att ju tidigare du tar ut pengar, desto högre ränta. Här kan du både sätta upp en strategisk eller dynamisk portfölj.

5. Fundler Fondrobot

En av de första på marknaden med hög avkastning och ett stabilt intryck. De tar en förvaltningsavgift årligen på 0,49% exklusive fondavgift, som beror helt på typ av portfölj och risker man väljer. Prisklass medel.

6. eToro

En relativt ny fondrobot som slagit sig upp snabbt bland syskonskaran. En ny favorit bland många med breda portföljer, även inom kryptovalutor. Här kan du även öppna ett ”demo-konto” där du får 100.000:- i låtsaspengar du kan testa dig runt med innan du investerar dina riktiga besparingar. Rekommenderar starkt!

Lycka till med era investeringar och skapa ALLTID din egen uppfattning om olika plattformar och vad som är bäst för just dig. Och investera inte mer än vad du har råd att förlora.