Dina rättigheter när du tar ett lån utan UC

Som konsument har du vissa rättigheter när du tar ett lån, oavsett om det är ett lån utan uc eller inte. Dessa rättigheter är reglerade i Konsumentkreditlagen. Bland annat är långivaren skyldig att ge dig tydlig och korrekt information om lånet, inklusive räntor, avgifter och återbetalningsvillkor. Du har även rätt att få denna information i skrift innan du signerar låneavtalet.

I den här artikeln går vi igenom några av dina rättigheter och hur du undviker att bli lurad när du ska ta lån som är utan UC.

Så vet du att du inte blir lurad

När du tar ett lån är det viktigt att vara medveten om riskerna för att bli lurad. Det finns många långivare som utnyttjar människors ekonomiska svårigheter för att ta ut orimliga avgifter och räntor.

Så här undviker du att bli lurad när du lånar utan uc:

  • Läs igenom låneavtalet noggrant – Innan du signerar avtalet är det viktigt att du förstår dess innebörd och samtliga villkor. Är det något villkor du inte förstår eller som är något otydligt så ska du be banken om ett förtydligande.
    Tänk på att det är flera saker du bör kolla på i villkoren och de viktigaste är: avgifterna, räntan och löptiden
  • Jämför olika låneerbjudanden – Om du behöver pengar snabbt så är det lätt att man tar det första och bästa lånet man hittar som är utan uc. Största faran med detta har inte att göra med huruvida lånet är utan uc eller ej. Snarare är det som så att lån som är utan uc har en tendens att skilja sig mycket, sett till hur stora och vilka avgifter som finns. Vissa banker som ger ut lån utan uc har exempelvis 0 kr i uppläggningsavgift, medan andra banker tar ut avgifter på upp till 700 kr. För att vara säker på att du får det bästa alternativet så kan du jämföra lån utan uc på Lånen.se
  • Var skeptisk – Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen det. Det absolut vanligaste tricket som mindre långivare som inte tar någon uc brukar erbjuda “gratis lån” eller “låna utan ränta”. Visserligen så stämmer detta till viss del, men tiden som lånet är gratis eller utan ränta är begränsad. Om inte lånet betalas tillbaka under denna tid, då behöver du betala samtliga avgifter retroaktivt.

Om din låneansökan blir nekad

Långivaren är skyldig att göra en individuell bedömning av din kreditvärdighet. Vad detta faktiskt innebär är att om du skulle få avslag på din låneansökan, så har du rätt att fråga varför och långivaren måste ge ett svar. Skulle det då vara som så att din kreditvärdighet är för låg, så är detta ett perfekt läge att fråga långivaren vad det var som de specifikt inte gillade. Genom att fråga varför du blev nekad så har du möjligheten framåt att rätta till det som inte såg så bra ut, för att vid nästa ansökningstillfälle öka dina möjligheter att bli beviljad ett lån som är utan uc.

Dina rättigheter gentemot banken när du lånar utan UC

Som vi var inne på tidigare så finns det vissa banker som erbjuder lån som är räntefria och utan uc. Anledningen till att de erbjuder räntefria lån är distansavtalslagen som gör att du har ångerrätt i 14 dagar från det att du har tecknat en kredit. Detta är något som gäller alla typer av lån, vare sig det är ett privatlån, snabblån eller lån utan uc. Ångerrätten är något som du kan använda gentemot alla banker, och inte bara de som marknadsför att de har “räntefria” lån.

Du har även rätt att betala tillbaka krediten i förväg, helt eller delvis, när som helst under kreditens löptid. Kreditgivaren får inte ta ut någon extra avgift för detta, men kan ha rätt till en viss ersättning om räntan är bunden.

Skulle det vara som så att du hamnar i en tvist med långivaren, där du tycker att de har agerat fel eller inte levt upp till avtalet, då kan du anmäla dem till ARN som kommer att pröva ärendet. Är det istället som så att banken bryter mot lagen kan du anmäla dem till Konsumentverket som kommer att göra en utredning utifrån din anmälan.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.