Länkar och länkbyten för bättre SEO

Sökmotorer värderar länkar högt idag. Anledningen är att de bedömer det som att en länk till en hemsida innebär att den håller god kvalitet och sökmotorerna vill alltid premiera kvalitetssajter. Ju fler inlänkar (länkar TILL sajten) en hemsida har, desto bättre och desto högre kommer den ranka på exempelvis Google.

Det är därför som fler och fler satsar stora pengar på att sökmotoroptimera sina hemsidor genom bland annat länkbyten, som är en liten men många gånger viktig del av det totala SEO-arbetet. Givetvis är det absolut bästa att få länkar utan motprestation och det är också det som Google gillar mest, men ibland kan även ett byte av länkar fungerar bra. I den här artikeln ger vi några förslag på hur det kan gå till och vad du bör tänka på om du vill ge dig in i länkbytenas värld.*

Länkbyten – byt länkar med andra

Länkbyten är en SEO- och länkstrategi som funnits under många år men strategierna har förändrats genom åren på grund av sökmotorernas förändrade syn på dem. I början var t.ex. ett direktbyte, länk mot länk, det i särklass vanligaste länkbytet. Idag ger ett sådant byte nästan ingenting och ibland kan de t.o.m. vara straffande mot dem som gör det. I alla fall om det sker i alldeles för hög grad och webbplatserna är smått belamrade med dem.

På grund av direktlänkarnas antingen smått obefintliga betydelse eller dess skada har de flesta webmasters nu bytt fokus mot en annan typ av länkbyten, tre- och fyrvägsbyten.

Olika typer av länkbyten

Det finns några olika sätt att byta länkar och de är olika effektiva för din SEO. Vilka förutsättningar du har för att genomföra de olika varianterna beror bland annat på hur många hemsidor du har, hur många besökare de har varje månad och hur de rankar på de olika sökmotorerna.

När man talar om länkbyten så finns det ett par olika sätt man kan byta länkar. De två nedersta (3-vägs och 4-vägs) är att rekommendera, men de fungerar bara om man har mer än en sida eller blogg att ge länkar ifrån.

1. Direktlänkar – länk mot mot länk

Det vanligaste och mest klassiska sättet att byta länkar. Länk mot länk innebär att du som har en hemsida länkar till en annan hemsida som sedan länkar tillbaka till din i retur. Även om det är det vanligaste är det långt ifrån det bästa då Google och andra sökmotorer kan uppfatta det som just ett rent byta utan direkt substans och av betydelse för deras användare. Ett direktbyte ger därför liten eller ingen länkkraft till din hemsida.

2. 3-vägsbyten

För att ett så kallat trevägsbyte ska fungera måste en av personerna eller företagen som ska länka ha minst två skilda hemsidor. Om den ena har sidorna A och B, medan den andra sida C så länkar C till A och B till C. På så vis kommer Google inte uppfatta det som ett direkt länkbyte. Det här är det näst bästa alternativet för länkbyten.

3. 4-vägsbyten

Det bästa bytet är ett fyrvägsbyte och det du bör sikta mest på, om det går. Då har båda personerna som ska länka två sidor var. Om vi säger att ena personen har sidorna A och B, medan den andra C och D, så länkat A till C och D till B.

Läs även: Så tjänar du pengar på din hemsida

Så här hittar du länkbyten

Innan du gör länkbyten måste du såklart hitta andra personer som är villiga att göra ett eller flera med dig.

1. Ställ frågan till andra hemsideägare

Det mest förekommande om enklaste sättet är helt enkelt att ställa frågan till andra hemsideägare. De flesta seriösa webmasters vet nyttan med inlänkar så chansen är ändå ganska stor för att några av dem ska nappa. Men, tänk på att endast kontakta sådana som faktiskt kan ha nytta av dina länkar och där du kan ha nytta av deras. Det är också mest troligt att de vill byta om du har sidor med samma eller liknande länkkraft som din samt om dina hemsidor behandlar ämnen som tangerar deras på något sätt.

Det är med andra ord inte lönt att kontakta myndigheter, ICA eller Volvo för att höra om de vill byta länkar. De behöver mest sannolikt inte din och har inget att vinna på det, medan du har allt att vinna.

2. Lägg till din hemsida med länk i länkkatalog

Det här var väldigt populärt tidigare och är i viss mån det fortfarande. En länkkatalog är en hemsida där du kan lägga upp din egen med en länk, det är hela deras affärsidé. Ibland måste du betala för den (ingen god idé) och ibland måste du länka tillbaka till den. Idag ger inte länkkataloger särskilt mycket kraft till din hemsida då sökmotorer inte imponeras av hemsidor med MASSA av utlänkar. Dessutom kommer du ge mycket mer än du får. Har du en helt ny sida kan det dock finnas ett värde i att lägga till din webbplats i en länkkatalog. Googla ”länkkataloger” så får du upp några du kan lista sajten på.

3. Googla länkbyte

Genom att googla länkbyte eller länkvänner kan du hitta andra webbplatser som vill göra länkbyten. Skriv till dem och ställ frågan om de kan tänka sig ett tre- eller fyrvägsbyte. Och tänk på det där med att bytet ska vara rimligt för att det ska gå igenom.

Läs även: Tjäna pengar på din hemsida med Adrecord

* Arbeta inte för hårt och tydligt med länkbyten då Google kan uppfatta detta då deras algoritmer är oerhört smarta. Misstänker de att du försöker skaffa massa länkar på ett sätt de inte gillar är risken att du straffas och tas bort från deras sökresultat. Risken är liten men ändå viktig att ha i åtanke.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.