Vad är länkvänner?

Inom SEO (Search Engine Optimization) pratar man ofta om länkbyten, och vikten av dem. Och när man talar om länkbyten kan begreppet länkvänner dyka upp. I den här artikeln förklarar lite kort om vad det är och hur du får dem.

Så fungerar länkvänner

En länkvän är någon som du delar länkar med, det vill säga att du delar en länk till deras hemsida på någon av dina och din länkvän i sin tur delar en länk till någon av dina sidor. Sökmotorer värderar länkar till hemsidor väldigt högt och bra länkar tenderar att göra att man hamnar högre upp i deras sökresultat. Det kan många gånger vara svårt att få dessa länkar utan att be om dem och då kan länkvänner vara den bästa vägen att gå.

Det är dock inte bara att kontakta precis vem som helst, utan det gäller att ha en god strategi när man ska skaffa länkvänner. Det är exempelvis inte till någon större nytta att få en länk från en hästsida om du själv har en sida som inte alls tangerar det ämnet. Likaså är det viktigt att ni inte direkt delar länkar med varandra utan ingår så kallade 3- eller 4-vägsbyten. Läs gärna mer om hur du ska tänka i vår artikel om länkbyten.

Hur skaffar jag länkvänner?

Det finns några olika sätt att skaffa dem:

  1. Googla på ordet ”länkvänner” så kommer du få upp ett ganska stort antal hemsidor som söker sådana. Välj noga ut vilja som kan passa dig och kontakta dem du tror på med ett förslag om länkbyte.
  2. Leta i diverse forum, där många söker länkvänner och länkbyten. Ett exempel är SEO-forum.
  3. Lägg själv upp en sida på en eller flera av dina hemsidor som är dedikerad ämnet. På så vis kan andra hitta dig när de själva Googlar på länkvänner.
  4. Kontakta olika hemsidor som du tror kan passa dig och ställ frågan direkt till dem. Föreslå ett länkbyte, och förslagsvis ett 3-vägsbyte. Tänk på att bytet ska vara av värde både för dig och din länkvän. Det är exempelvis inte värt att kontakta Tradera eller Blocket utan gå på rimliga aktörer som kan ge dig stort värde.
  5. Använd ett verktyg för att se vilka dina konkurrenter får länkar ifrån och kontakta dem med ett förslag. Det finns massa olika gratis verktyg. Sök på ”backlink checker” så hittar du verktygen.

Kontrollera dina inlänkar

När du väl hittat och fått länkvänner är det viktigt att du då och då kontrollerar att de inte tagit bort dina länkar, för det händer tyvärr. Det är också viktigt att kontrollera att sidan överhuvudtaget finns kvar, annars blir det en så kallad ”dead link” och det kan påverka din SEO. Har du dead links på din hemsida ska du genast ta bort dem och ersätta med någon annan, eller ingen alls. Det finns gratis verktyg även för det – ”dead link checker”.

Letar du bra webbhotell?
Vi kan rekommendera Inleed både för företag och privatpersoner. Bra och snabbt webbhotell med bra support och några av marknadens nöjdaste kunder.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.