Lyckas med din ekonomi i byggprojekten!

Här ger vi dig enkla tips om hur du håller ekonomin i schack i byggprojekten och vad som kan tänkas påverkas av den.

1. Balansgången

Vilka kostnader och faktorer påverkar alltid kostnaderna i ett byggprojekt?
De tre stora faktorerna är Tid, Kvalité och Miljö. Det är oftast en balansgång mellan dessa delar i ett projekt som kan kosta byggare och/eller beställare en hel del pengar i slutändan. För att få rätsida på detta är det viktigt att man är tydlig tidigt i skedet och organiserar projektet efter kundens behov och syfte. Att gräva ner sig i detaljer redan från start kan spara en hel del tid och pengar i slutändan. Ju längre in i projekten man kommit desto svårare och dyrare blir ändringarna.

2. Rådgivning och beslut

I tidiga skeden såsom idé- eller programskedet finns det många vägar att gå och många beslut att ta. Här kommer till största vikt ligga kring visionen kontra budget för projektet. Här ska bruttoarea (BTA) eller Boyta (BYA) framgå samt om det ska byggas för bostad eller typ av verksamhet.
Sätt upp en rimlig tidplan som speglar projektet och gör erat yttersta för att hålla den. Detta gäller samtliga skeden i projektet, inte enbart produktion.
Se på tips för tidplaner nedan:

3. Kalkyl & Mängder

Det är viktigt att ha en någorlunda uppfattning om ytor och vad delar i projekt bör på ett ungefär kosta för att inte priset ska bli helt fel. Mängda och gör en kalkyl på egen hand innan ni skickar ut projektet på förfrågan. Ta in minst tre entreprenörer för anbud, beroende på storlek av projektet såklart. Men ha det som en fast regel att alltid ha minst tre offerter eller anbud på ett projekt eller delprojekt såsom Elektriker eller målare. Detta för att enkelt se om något av priserna sticker ut från de andra och att inte sätta sig själv i ett hörn med endast ett alternativ.

4. Underhållsplan

Underhållsplan kan vara bland det viktigaste i en byggnation. Tänk att vi idag bygger för att en byggnad ska stå i 100 år med mindre renoveringar och underhåll. Byggnationen av denna tidslinje är då en liten del av byggnadens livslängd. Med en bra underhållsplan kommer byggnaden må bättre och bli billigare att driva i längden. Information och planerade arbeten ska vara visuellt och enkelt att komma åt under information på fastigheten.

Lycka till med projektet!